Svet 0

13.03.2024.

12:24

"Opsednuti idejom da nanesu poraz Rusiji"; Lavrov: Kolektivni Zapad je uništio evropski bezbednosni sistem

Zapadne zemlje su i dalje opsednute porazom Rusije, o čemu svedoče izjave francuskog predsednika Emanuela Makrona o slanju NATO trupa u Ukrajinu.

Izvor: Novosti

"Opsednuti idejom da nanesu poraz Rusiji"; Lavrov: Kolektivni Zapad je uništio evropski bezbednosni sistem
Tanjug/AP Photo/Silvia Izquierdo

Podeli:

Ovo je izjavio ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na sastanku poverilačkog odbora Fonda za podršku javnoj diplomatiji A. M. Gorčakova.

"Kolektivni Zapad je potpuno uništio evropski bezbednosni sistem i opsednut je idejom da nanese strateški poraz Rusiji. Dovoljno je navesti izjave francuskog predsednika Emanuela Makrona o slanju NATO trupa u Ukrajinu, ali i brojne druge bisere koje su izgovarali lideri evropskih država", kazao je Lavrov.

Ministar je istakao da je agresivna linija prema Ruskoj Federaciji "deo politike Zapada i samo deo njegovih napora da obuzda objektivni proces demokratizacije celokupnog sistema međunarodnih odnosa". 

"Oni savršeno razumeju da se pitanje dominacije Zapada u svetskim poslovima i okončanja njegove hegemonije upravo rešava u Ukrajini", ukazao je šef ruske diplomatije.

BRIKS kao koordinator integracionih procesa

Lavrov je dodao da BRIKS može da stimuliše istinski pravedne mehanizme za regulisanje međunarodnih odnosa, kao i da deluje kao potencijalni koordinator integracionih procesa u različitim regionima.

Kako je napomenuo, danas se uporedo sa regionalnim integracionim procesima, koji se osetno intenziviraju i sve više teže samostalnom razumevanju perspektiva svog ekonomskog razvoja, razvijaju integracioni procesi i na globalnom nivou.

"BRIKS u tom smislu deluje kao potencijalni koordinator onih integracionih procesa koji se odvijaju na regionalnom nivou. BRIKS je već zaista globalna asocijacija, koja može biti stimulator delotvornih napora u korist istinski ravnopravnog, pravednog mehanizma ili čak mehanizama za regulisanje međunarodnih odnosa", napomenuo je.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Beže: Naredili su masovnu mobilizaciju

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski prokomentarisao je rastuću mobilizaciju u Ukrajini i reakciju javnosti, rekavši da Ukrajinci, ako žele da sačuvaju zemlju, moraju da je brane.

21:47

11.6.2024.

1 d

Svet

To je to – "rat" je zvanično počeo

Evropska komisija (EK) je danas obavestila kineske proizvođače električnih vozila (EV) o uvođenju dodatnih carina na njihove proizvode koje će stupiti na snagu početkom sledećeg meseca.

15:01

12.6.2024.

22 h

Podeli: