Svet 5

10.07.2024.

17:11

Predaja Ukrajine? Kuleba razotkrio Putinov plan

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je danas svom mađarskom kolegi Peteru Sijartu tokom razgovora u Vašingtonu da bilo kakve inicijative da se pokuša okončanje rata Moskve u Ukrajini ne bi trebalo da se zasnivaju na ruskim narativima.

Izvor: Tanjug

Predaja Ukrajine? Kuleba razotkrio Putinov plan
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Podeli:

Njihov sastanak na marginama samita Severnoatlantskog saveza NATO dolazi nakon što je mađarski premijer Viktor Orban posetio Kijev, Moskvu i Peking tokom razgovora koje je nazvao "mirovnom misijom", preneo je Rojters.

Mađarski lider, koji se redovno protivio slanju vojne pomoći Ukrajini, predložio je tokom svoje posete Kijevu da predsednik Volodimir Zelenski razmotri prekid vatre da bi se ubrzao mirovni proces, što je Ukrajina odbacila.

Kuleba je na platformi Iks (X, nekadašnji Tviter) naveo da je obavestio Sijarta tokom razgovora o situaciji na bojnom polju i pripremama za nastavak samita o Ukrajini održanog u Švajcarskoj u junu.

"U tom kontekstu, naglasio sam da nijedna mirovna inicijativa ne može biti zasnovana na ruskim narativima", rekao je on.

Kijevski zvaničnici su odbacili ideju o prekidu vatre, rekavši da bi to samo dovelo do novih ruskih napada kasnije. Oni su naveli da ne postoji alternativa kijevskom nacrtu za rešenje, koje zahteva da ruske trupe napuste ukrajinsku teritoriju.

Odgovarajući na Orbanovu inicijativu o prekidu vatre, predsednik Rusije Vladimir Putin je ponovio je svoje zahteve da Kijev odustane od svojih težnji za članstvom u NATO i da se odrekne četiri regiona. Kijev je naveo da bi to bilo ravno predaji.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

"Srbija je suštinski postala članica EU"

Srbija je, potpisivanjem Memoranduma o strateškom partnerstvu sa EU o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima - suštinski postala članica EU, poručio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

13:03

21.7.2024.

1 d

Podeli: