Svet 0

10.07.2024.

11:05

Zelenski "vrda"

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je ratni predsednik koji zna kada treba da se ponaša kao pravi diplomata. Juče je bila jedna od tih situacija.

Izvor: Politico

Zelenski "vrda"
EPA-EFE/LESZEK SZYMANSKI POLAND OUT

Podeli:

Kada je bio upitan o izgledima da bi bivši predsednik Donald Tramp mogao da bude ponovo izabran, ukrajinski lider je zauzeo diplomatski pristup: izbegao je odgovor.

Zelenski je, u Vašingtonu na godišnjem samitu NATO-a, rekao publici na Institutu Ronald Regan da je u prošlosti imao dobre razgovore sa bivšim predsednikom i da je optimista da će ih imati ponovo ako se Tramp vrati u Belu kuću.

"Nadam se da ,ako ljudi u Americi izaberu predsednika Trampa, da se njegova politika prema Ukrajini neće promeniti," rekao je on voditelju Foksa Bretu Bajeru, koji je moderirao razgovor.

Odgovor verovatno prikriva značajnu zabrinutost unutar ukrajinske vlade i među njenim pristalicama zbog mogućeg povratka Trampa, koji je ostvario bliže odnose sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Zelenski je priznao da su njegove pozitivne interakcije sa Trampom bile pre nego što je Putin pokrenuo invaziju i da izbori teško opterećuju Ukrajince, ruskog lidera i druge.

"Sada svi čekaju novembar. Amerikanci čekaju novembar. U Evropi, na Bliskom istoku, na Pacifiku, ceo svet iščekuje novembar", rekao je on. "I, iskreno govoreći, Putin čeka novembar."

Zelenski je takođe rekao da se sada moraju preduzeti akcije da se odupre ruskoj invaziji.

"Vreme je da izađete iz senke da donesete snažne odluke da delujete i da ne čekate novembar."

Tramp je tvrdio da bi mogao da okonča rat prvog dana na funkciji i zapretio je smanjenjem pomoći Ukrajini. I dok su savetnici i saveznici izlazili na stranicama odeljaka i časopisa i rekli da će nova administracija nastaviti da podržava Kijev, strahovi se ne smanjuju da bi Tramp mogao da se osveti Ukrajini za ono što smatra doprinosom svojim prošlim političkim problemima.

Te brige su opterećivale okupljane zemlje NATO-a koje su se sastale dešava nekoliko blokova dalje.

Lideri NATO-a požurili su sa ključnim bezbednosnim inicijativama "otpornim na Trampa" i zaštitili ih od političkih manevara za koje očekuju da će se desiti tokom drugog Trampovog predsedavanja.

Evropski lideri su takođe prilagodili svoje poruke o pomoći Ukrajini i NATO savezu u nadi da će se obratiti bivšem predsedniku.

Bivši predsednik i njegovi saveznici, sa svoje strane, insistiraju na tome da su strahovi prenaglašeni i da proizilaze iz nepravednoj odbojnosti prema bivšem predsedniku.

Tramp je obećao da će nastaviti učešće SAD u NATO-u, sve dok zemlje članice ispune ciljeve potrošnje na odbranu i nastave da doprinose odbrani Ukrajine.

Zelenski je razgovarao sa publikom među kojima je bio i lider manjine u Senatu Mič Mekonel, dugogodišnji pristalica pomoći Ukrajini koji je dao uvodne reči.

Takođe su prisustvovali Majkl Mekol (R-Teksas), najviši republikanac u Komitetu za spoljne poslove Predstavničkog doma, i Majkl Tarner (R-Ohajo), najviši republikanac u Odboru za obaveštajne poslove Predstavničkog doma.

Obojica su glasno podržali pomoć Kijevu koji nastavlja da odbija rusku dvogodišnju invaziju i naterali Belu kuću da smanji ograničenja upotrebe municije američke proizvodnje protiv ciljeva na ruskoj teritoriji.

Uoči primedbi Zelenskog, Mekonel je izgleda napravio kontrast između dva ideološka pola unutar svoje stranke, razmišljajući o Reganovoj podršci antikomunističkim pokretima i borbi protiv sovjetske agresije.

"Nije misterija gde bi on stajao dok mu je ponosna nacija davala sinove i ćerke da uzvrati sovjetski imperijalizam tražeći samo da Amerika i Zapad imaju leđa," rekao je Mekonel.

"Shvatio je da podrška njihovim demokratskim težnjama nije stvar dobročinstva."
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: