Svet 6

25.06.2024.

11:01

Plan za mir je na Trampovom stolu – nema pomoći bez pregovora

Dva ključna savetnika Donalda Trampa predstavila su mu plan za okončanje rata u Ukrajini u slučaju da pobedi na izborima koji uključuje stavku da će Kijev dobiti više američkog oružja samo ukoliko bude pristao na mirovne pregovore.

Izvor: Tanjug

Plan za mir je na Trampovom stolu – nema pomoći bez pregovora
EPA-EFE/SHAWN THEW

Podeli:

Jedan od Trampovih savetnika za nacionalnu bezbednost, general-potpukovnik u penziji Kit Kelog rekao je da bi, prema tom planu, SAD istovremeno upozorile Moskvu da bi svako odbijanje pregovora rezultiralo većom podrškom Vašingtona za Ukrajinu, preneo je Rojters.

Prema planu, koji su sačinili Kelog i Trampov savetnik Frederik Flejc, tokom mirovnih pregovora Ukrajine i Rusije prekid vatre bi bio na snazi na većem delu borbenih linija.

Kelog i Flejc su predstavili Trampu svoj plan, a prema Flejcovim rečima, Tramp je na taj dokument pozitivno reagovao. Plan takođe predviđa da se članstvo Ukrajine u NATO-u odlaže na duži period da bi se Rusija podstakla na mirovne pregovore.

Tramp je više puta izjavio da će njegov prioritet ako osvoji drugi predsednički mandat, biti hitni pregovori o okončanju rata između Rusije i Ukrajine.

Bivši američki predsednik je prošle sedmice isključio mogućnost upućivanja američkih trupa u Ukrajinu i nagovestio je da će ubrzo preći na smanjenje pomoći Kijevu ako bude izabran na predsedničkim izborima u novembru.

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Izbija novi rat? "To je jedino rešenje"

Dok je celi svet i dalje fokusiran na dešavanja u Ukrajini, ali i na područje Gaze, tenzije na severu Afrike, zbog teritorije Zapadne Sahare, i dalje su prisutne, a pripadnici pokreta za nezavisnost ističu kako je rat jedino rešenje.

11:06

23.7.2024.

1 d

Svet

Mađarska uzvraća udarac Evropskoj uniji

Mađarska će blokirati fondove Evropske unije za zemlje članice koje su poslale municiju u Ukrajinu dok Kijev ne dozvoli da nafta ruske kompanije Lukoil prođe kroz naftovod na njenoj teritoriji, saopštio je u utorak mađarski ministar spoljnih poslova.

21:43

23.7.2024.

1 d

Aktuelno

Uhapšen je

Južnokorejsko tužilaštvo saopštilo je da je uhapšen osnivač tehnološkog giganta Kakao.

13:20

23.7.2024.

1 d

Podeli: