Svet 10

25.06.2024.

22:30

Putin otkrio: Rat može zaustaviti...

Mnogi zapadni političari nisu hteli čak ni da se udube u suštinu novog ruskog predloga za regulisanje situacije u Ukrajini, iako ta inicijativa realno može da zaustavi rat, izjavio je danas Vladimir Putin.

Izvor: Tanjug

Putin otkrio: Rat može zaustaviti...
Tanjug/Alexander Kazakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Podeli:

Predsednik Rusije je u obraćanju učesnicima 10. međunarodnog naučno-ekspertskog foruma Primakovska čitanja u Moskvi, naveo da polazi od toga da će učesnici tog skupa razmotriti ideje Moskve za formiranje sistema ravnopravne i nedeljive bezbednosti na evroazijskom kontinentu, kao i novi mirovni predlog za rešavanje ukrajinske krize, prenosi agencija RIA Novosti.

"Za razliku od mnogih zapadnih političara, koji nisu hteli ni da se udube u suštinu inicijative koju smo pokrenuli, verujem da će učesnici foruma razmotriti promišljeno i racionalno pristupiti njenom razmatranju i moći da vide da ona realno predviđa mogućnost prekida sukoba i njegovo političko i diplomatsko rešavanje", rekao je Putin u govoru koji je pročitao pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov.

Ušakov je rekao i da postoji sve veće razumevanje u svetu da ukrajinski konflikt neće biti moguće rešiti bez Rusije i ocenio da je to jedini rezultat nedavne mirovne konferencije o Ukrajini, održane u Švajcarskoj.

Predsednik Rusije je ranije izneo nove mirovne predloge za rešavanje sukoba u Ukrajini, koji predvidjaju priznavanje statusa Krima, samoproglašenih DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti Ukrajine kao delova Rusije, utvrdjivanje nesvrstanog i beznuklearnog statusa Ukrajine, njena demilitarizacija i denacifikacija i ukidanje antiruskih sankcija.
Ukrajinska strana je ovu inicijativu odbila.

Mirovni samit o Ukrajini održan je polovinom juna u hotelu Birgenštok iznad jezera Lucern u centralnoj Švajcarskoj uz učešće stotinak delegacija, ali ne i Rusije koja nije bila pozvana na skup.
 

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Mađarska uzvraća udarac Evropskoj uniji

Mađarska će blokirati fondove Evropske unije za zemlje članice koje su poslale municiju u Ukrajinu dok Kijev ne dozvoli da nafta ruske kompanije Lukoil prođe kroz naftovod na njenoj teritoriji, saopštio je u utorak mađarski ministar spoljnih poslova.

21:43

23.7.2024.

1 d

Svet

Sprema se haos? Komšijama preti talas bankrota

Bugarskim ugostiteljima i hotelijerima prete bankroti zbog rastućih cena električne energije u zemlji, a predstavnici ove industrije pozivaju vladu u Sofiji na hitnu intervenciju kako bi se sačuvala stabilnost sektora.

17:04

24.7.2024.

22 h

Podeli: