Svet 10

25.06.2024.

22:30

Putin otkrio: Rat može zaustaviti...

Mnogi zapadni političari nisu hteli čak ni da se udube u suštinu novog ruskog predloga za regulisanje situacije u Ukrajini, iako ta inicijativa realno može da zaustavi rat, izjavio je danas Vladimir Putin.

Izvor: Tanjug

Putin otkrio: Rat može zaustaviti...
Tanjug/Alexander Kazakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Podeli:

Predsednik Rusije je u obraćanju učesnicima 10. međunarodnog naučno-ekspertskog foruma Primakovska čitanja u Moskvi, naveo da polazi od toga da će učesnici tog skupa razmotriti ideje Moskve za formiranje sistema ravnopravne i nedeljive bezbednosti na evroazijskom kontinentu, kao i novi mirovni predlog za rešavanje ukrajinske krize, prenosi agencija RIA Novosti.

"Za razliku od mnogih zapadnih političara, koji nisu hteli ni da se udube u suštinu inicijative koju smo pokrenuli, verujem da će učesnici foruma razmotriti promišljeno i racionalno pristupiti njenom razmatranju i moći da vide da ona realno predviđa mogućnost prekida sukoba i njegovo političko i diplomatsko rešavanje", rekao je Putin u govoru koji je pročitao pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov.

Ušakov je rekao i da postoji sve veće razumevanje u svetu da ukrajinski konflikt neće biti moguće rešiti bez Rusije i ocenio da je to jedini rezultat nedavne mirovne konferencije o Ukrajini, održane u Švajcarskoj.

Predsednik Rusije je ranije izneo nove mirovne predloge za rešavanje sukoba u Ukrajini, koji predvidjaju priznavanje statusa Krima, samoproglašenih DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti Ukrajine kao delova Rusije, utvrdjivanje nesvrstanog i beznuklearnog statusa Ukrajine, njena demilitarizacija i denacifikacija i ukidanje antiruskih sankcija.
Ukrajinska strana je ovu inicijativu odbila.

Mirovni samit o Ukrajini održan je polovinom juna u hotelu Birgenštok iznad jezera Lucern u centralnoj Švajcarskoj uz učešće stotinak delegacija, ali ne i Rusije koja nije bila pozvana na skup.
 

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: