Svet 10

25.06.2024.

7:25

Strašna prognoza: To bi moglo da izazove građanski rat

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je danas da bi pobeda krajnje levice ili ekstremne desnice na predstojećim vanrednim izborima (30. jun i 7. jul) mogla da izazove "građanski rat".

Izvor: Tanjug

Strašna prognoza: To bi moglo da izazove građanski rat
Profimedia/Francesco Fotia/AGF/SIPA/2406141828

Podeli:

Makron je rekao da krajnje levičarska stranka Nepokorena Francuska, kao i krajnje desničarsko Nacionalno okupljanje Marin le Pen, sprovode politike koje "podstiču podele i tenzije među zajednicama", preneo je politico.eu.

"Odgovor desnice na nestabilnost govori o tome da se ljudi svode na njihovu religiju ili poreklo i stoga gura ljude prema građanskom ratu", rekao je Makron za podkast "Generation Do It Yourself".

On je dodao da krajnja levica, predvođena liderom Žan-Likom Melanšonom, podstiče oblik podele u svrhu izbornih kampanja "koji takođe (promoviše) građanski rat jer redukuje ljude na njihovu versku ili etničku grupu".

Pri tome se osvrnuo na optužbe da se Nepokorena Francuska pozicionira da privuče muslimanske glasače kroz kritičan stav prema ratu Izraela u Gazi.

Francuski predsednik raspisao je vanredne izbore 9. juna nakon što je njegova koalicija pretrpela poraz od Nacionalnog okupljanja na evropskim izborima.

Francuzi se sada pripremaju da glasaju na parlamentarnim izborima koji bi mogli da dobiju rekordan broj poslanika krajnje desnice u parlamentu.

Prethodnih dana, saveznici francuskog predsednika upozorili su na rizike s kojima se Francuska suočava ako se birači okrenu ekstremnoj desnici ili levici.

Politiko dodaje da je Makron danas otišao korak dalje upozoravajući na to da "ekstremi" pojačavaju "sukobe i građanski rat".

Podeli:

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: