Svet 19

23.06.2024.

23:37

Rat – dan 851: Siloviti udari; Pogođeni su; Mrak VIDEO

Rat u Ukrajini - dan 851.

Izvor: B92.net

Rat – dan 851: Siloviti udari; Pogođeni su; Mrak VIDEO
Profimedia

Podeli:

Najmanje četiri osobe su stradale, a više od 100 njih je povređeno u ukrajinskom napadu na Sevastopolj, tvrde ruski zvaničnici.

Moskva za napad, takođe, optužuje SAD, čije su rakete pogodile grad na Krimu. Sa druge strane, ukrajinski zvaničnici tvrde da je najmanje jedna osoba ubijena, a 10 njih je ranjeno u ruskom napadu na Harkov.

Završeno

22:35

Budanov: Rat se mora preneti na rusku teritoriju

Šef ukrajinske obaveštajne službe Kiril Budanov izjavio je da Rusija neće osetiti posledice rata sve dok su borbe lokalizovane u Ukrajini.

"Rat se zato mora preneti na rusku teritoriju", rekao je Kiril Budanov.

Budanov, takođe, naveo je da je važno da se uvedu "tehničke novine" na bojnom polju.

"Tehnologija će biti veoma važna u ovom ratu", rekao je Budanov, istakavši da je najnovija tehnologija ključna za duboki napad Rusiju.

22:34

Porastao broj povređenih u Harkovu, pola grada u mraku

Broj povređenih u ruskom napadu na Harkov porastao je na 10, saopštio je regionalni načelnik Oleh Sinjehubov.

"Deset ljudi je povređeno. Jedna osoba je preminula. Među povređenima su i dva tinejdžera, od 15 i 16 godina", naveo je Sinjehubov.

Prema njegovim rečima, pola grada je usled napada ostalo bez struje.

21:06

U napadu ukrajinskih snaga na Sevastopolj poginule četiri osobe

Četiri osobe poginule su danas tokom napada ukrajinskih oružanih snaga na najveći grad na poluostrvu Krim, Sevastopolj, izjavio je guverner tog grada Mihail Razvožajev.

"Prema najnovijim informacijama, četiri osobe su poginule, od kojih dvoje dece", napisao je on na Telegram kanalu, prenela je agencija RIA Novosti.

Razvožajev je dodao da su lekarsku pomoć zatražile 144 osobe, od kojih su 82 hospitalizovane - 55 odraslih i 27 dece.

17:20

"SAD su odgovorne"

Sjedinjene Američke Države, zajedno sa ukrajinskim vlastima, odgovorne su za namerni raketni udar ukrajinskih oružanih snaga na Sevastopolj, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

"Sve komande za letove za američke operativno-taktičke rakete ATACMS unose američki stručnjaci na osnovu izviđačkih podataka SAD... Dakle, odgovornost za namerni raketni napad na civile u Sevastopolju leži prvenstveno na Vašingtonu, koji snabdeva Ukrajinu oružjem, a takođe i na kijevskom režimu, sa čije teritorije je izvršen ovaj udar", navodi se u saopštenju.

Istražni komitet Rusije pokrenuo je krivični postupak za teroristički napad nakon što su Oružane snage Ukrajine napale Sevastopolj.

16:56

Zaharova: Rusija će tražiti odgovor međunarodnih organizacija o napadu na Sevastopolj

Ruske diplomate će tražiti odgovor međunarodnih organizacija zbog smrti civila u Sevastopolju, iako su te strukture pristrasne prema Zapadu, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova za TV kanal Rusija 24.

"OEBS ćuti, i ta struktura u celini i njene pojedinačne institucije su potpuno diskreditovane, gde je komesar OEBS-a za ljudska prava?", zapitala je Zaharova. Ona je napomenula da je OEBS ranije ignorisao ubistva ruskih novinara.

Istovremeno je primetila da izveštaji UN o pravima dece ponekad uključuju čak i banalne školske tuče i maltretiranje.

"Zašto nema nijednog izveštaja o stradanju dece u Donbasu, novim regionima Rusije, ili, uopšte, o stradanju dece od kijevskog režima? To je, nažalost, zbog toga što su ove strukture potpuno pristrasne u tom pravcu i ne predstavljaju već duže vreme međunarodne organizacije, već oruđe u rukama Zapada", istakla je Zaharova.

16:55

Žestok napad na Krim

Broj žrtava napada ukrajinskih snaga na Sevastopolj porastao je na pet, saopštio je guverner Krima Mihail Razvožajev.

Prema njegovim rečima, među poginulima je troje dece i dvoje odraslih, a povređeno je 119 osoba, prenosi RIA Novosti.

Na Krimu će sutra biti dan žalosti zbog toga. Teroristički napad na Krimu dogodio se danas u 12.15 časova po moskovskom vremenu.

16:14

Rusi napali Harkov, jedna osoba poginula, obustavljen saobraćaj u gradu

Harkovu je danas u 15 časova odjeknula serija eksplozija, a jedan od ruskih projektila pogodio je stambeni deo grada, pri čemu je jedna osoba poginula, a više njih je ranjeno, saopštio je gradonačelnik Igor Terehov.

"Jedan od projektila pogodio je stambeni kompleks grada. Imamo informacije o poginulima", napisao je on na Telegramu, prenosi Ukrinform. Terehov je kasnije precizirao da je jedna osoba poginula a četiri su povređene.

To je potvrdio je načelnik Harkovske Oblasne vojne uprave (OVA) Oleg Sinegubov.

"Usled napada okupatora na Harkov, jedna osoba je poginula, najmanje četiri su povređene", naveo je on na Telegram kanalu.

14:31

Pirc Musar uskoro u Kijevu, Slovenija i Ukrajina potpisuju bezbednosni sporazum

Predsednica Slovenije Nataša Pirc Musar najavila je da će u četvrtak posetiti Kijev kako bi potpisala bilateralni bezbednosni sporazum sa Ukrajinom.

Ona je napomenula da je to sporazum kakav su sa Ukrajinom potpisale druge zemlje koje su spremne da pomognu Kijevu, prenosi agencija STA.

"Reč je o preuzimanju obaveze... da ćemo nastaviti da pomažemo Ukrajini sve dok je to potrebno... Ukrajina brani čitavu strukturu međunarodnog prava", rekla je Pirc Musar za slovenački javni servis.

Pirc Musar će posetiti Ukrajinu na poziv ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog. Slovenačka predsednica je na nedavnoj mirovnoj konferenciji o Ukrajini u Švajcarskoj poručila da samo Ukrajina može da odluči kakav je mirovni sporazumprihvatljiv za zemlju.

Ona je dodala da je uverena da je konferencija deo dužeg procesa, "čiji će deo svakako postati i Rusija".

Prema pisanju lista Delo, nacrt sporazuma o bezbednosti izradila su ministarstva odbrane i spoljnih poslova.

13:57

Grupa "Vatra" izvršila sabotažu na ruskoj železnici

Agent ukrajinske paravojne formacije Ateš (poznate i kao grupa "Vatra"), koju su formirali Ukrajinci i krimski Tatari, podmetnuo je požar u relejnu kutiju na železničkoj pruzi Rostov-na-Donu – Mariupolj, čime je poremećen saobraćaj na ovoj ključnoj železničkoj liniji.

"Naš agent je zapalio relejnu kutiju na pruzi Rostov na Donu – Mariupolj", saopštila je grupa Ateš na društvenim mrežama, prenosi Ukrajinska Pravda.

Linija Rostov-na-Donu – Mariupolj se koristi za transport ruskih oružanih snaga i opreme između različitih delova Južnog vojnog okruga Ruske Federacije i otvara pristup morskom putu za Rusiju.

13:27

Najnovija procena ruskih gubitaka

19 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

"Srbija je suštinski postala članica EU"

Srbija je, potpisivanjem Memoranduma o strateškom partnerstvu sa EU o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima - suštinski postala članica EU, poručio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

13:03

21.7.2024.

1 d

Podeli: