Svet 0

23.06.2024.

8:30

Vojna baza u našem komšiluku postaje najveća NATO baza u Evropi: Veća i od Ramštajna u Nemačkoj

Vazduhoplovna baza Mihai Kogalničanu (MK) u Rumuniji sprema se da postane najveća vazduhoplovna baza NATO u Evropi, veća i od Ramštajna u Nemačkoj, piše BBC.

Izvor: Tanjug

Vojna baza u našem komšiluku postaje najveća NATO baza u Evropi: Veća i od Ramštajna u Nemačkoj
EPA-EFE/TOMS KALNINS

Podeli:

Baza MK, nazvana po obližnjem selu koje nosi ime po političaru iz 19. veka, uskoro će ugostiti eskadron rumunskih F-16 aviona, nedavno nabavljenih od Norveške, kao i bespilotne letelice MQ-9 riper.

Dodatno, razvija se vojno naselje koje će primiti rotirajuće vojno osoblje kopnene vojske, vazduhoplovstva i mornarice NATO-a iz 32 zemlje, naveo je BBC.

Pilot britanskih vazduplovnih snaga RAF, poručnik Čarli Tega, koji je na službi u bazi MK, rekao je za britanski javni servis da "postoji mnogo veća prisutnost SAD ovde, mnogo više infrastrukture, smeštaja, ljudi i opreme".

Prema Tegu, napad Rusije na Ukrajinu izmenio je područja preko kojih on leti i "strateški položaj misije".

Tokom njegovog poslednjeg boravka u Rumuniji 2021. godine, NATO piloti leteli su daleko iznad međunarodnih voda Crnog mora.

Međutim, sada se drže zone od 12 nautičkih milja (22 kilometra) iznad rumunskih i bugarskih teritorijalnih voda "kako bi se izbegli nesporazumi, eskalatorne situacije sa Rusima", dodao je on.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Izbija novi rat? "To je jedino rešenje"

Dok je celi svet i dalje fokusiran na dešavanja u Ukrajini, ali i na područje Gaze, tenzije na severu Afrike, zbog teritorije Zapadne Sahare, i dalje su prisutne, a pripadnici pokreta za nezavisnost ističu kako je rat jedino rešenje.

11:06

23.7.2024.

1 d

Podeli: