Svet 0

21.06.2024.

9:59

Južnokorejci su malo ljuti: Pozvali ruskog ambasadora

Južna Koreja uložila je danas protest ruskom ambasadoru Georgiju Zinovjevu zbog odbrambenog sporazuma između Severne Koreje i Rusije koji je potpisan ove sedmice tokom posete ruskog predsednika Vladimira Putina Pjongjangu.

Izvor: Tanjug

Južnokorejci su malo ljuti: Pozvali ruskog ambasadora
Tanjug/Jeonbuk Fire Headquarters via AP, File

Podeli:

Zinovjev je prvom zameniku ministra spoljnih poslova Južne Koreje rekao da saradnja Rusije i Severne Koreje nije usmerena protiv trećih zemalja, već je u skladu sa principima i normama međunarodnog prava i pomaže u jačanju mira i stabilnosti na Korejskom poluostrvu, prenosi Ria novosti.

Ambasador je takođe naglasio da su pokušaji "pretnji i ucena" protiv Ruske Federacije neprihvatljivi.

Vlada Južne Koreje osudila je odbrambeni sporazum Rusije i Severne Koreje kao pretnju po bezbednost i naglasila da će razmotriti pružanje oružja Ukrajini kako bi joj pomogla u ratu sa Rusijom.

Zamenik ministra spoljnih poslova Južne Koreje Kim Hong Kjun pozvao je ruskog ambasadora Zinovjeva da mu prenese stav Seula o sporazumu Putina i Kima i o navodnoj vojnoj saradnji Rusije i Severne Koreje.

Južna Koreja, veliki izvoznik oružja sa dobro opremljenom vojskom koju podržavaju Sjedinjene Američke Države, pružila je humanitarnu pomoć i drugu podršku Ukrajini dok se istovremeno pridružila ekonomskim sankcijama koje predvode SAD protiv Moskve.

Seul nije direktno obezbedio oružje Ukrajini, pozivajući se na dugogodišnju politiku neisporučivanja oružja zemljama koje su aktivno uključene u sukob, navodi Rojters.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

"Srbija je suštinski postala članica EU"

Srbija je, potpisivanjem Memoranduma o strateškom partnerstvu sa EU o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima - suštinski postala članica EU, poručio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

13:03

21.7.2024.

1 d

Podeli: