Svet 1

20.06.2024.

16:39

AfD prelomio: Idemo sami

Alternativa za Nemačku (AfD) planira da formira sopstvenu grupaciju u Evropskom parlamentu (EP) pošto je odustala od toga da bude ponovo primljena u grupaciju Identitet i demokatija (ID), čiji je najistaknutiji član stranka Nacionalno okupljanje Marin Le Pen.

Izvor: Tanjug

AfD prelomio: Idemo sami
EPA-EFE/FILIP SINGER

Podeli:

Prvobitni plan AfD-a, nakon izbora za Evropski parlament, bio je da otvori put za ponovno pridruživanje ID, koji okuplja stranke krajnje desnice, tako što će isključiti svog vodećeg kandidata Maksimilijana Kraha nakon što je izjavio da članovi nacističkog SS-a nisu nužno zločinci, ali AfD sada razmatra da formira sopstvenu političku grupaciju, reklo je više neimenovanih izvora za Evroaktiv.

"Aktivno radimo na (formiranju grupe) i razgovaramo sa ljudima ovde (u Evropskom parlamentu)", rekao je jedan od izvora.

Drugi izvor iz stranke rekao je za Evroaktiv da se većina članova delegacije u početku nadala da će se ponovo pridružiti grupacji ID jer nisu smatrali privlačnom ideju o formiranju frakcije manjih partija.

Međutim, izgledi da se AfD u skorije vreme ponovo pridruži ID propali su prošle nedelje kada je rukovodstvo ID donelo odluku da ne primi ponovo u tu političku grupaciju svoje nekadašnje kolege iz Nemačke.

Jedan od izvora rekao je da napreduju pregovori sa strankama krajnje desnice o osnivanju nove grupacije. Pojedini izvori iz AfD-a rekli su da će potencijalni članovi uglavnom proizaći iz deklaracije iz Sofije, koju je u aprilu 2024. pokrenula bugarska stranka Preporod, koja je okupila devet krajnje desničarskih stranaka koje traže mirovne pregovore o ratu u Ukrajini i zaustavljanje "neodgovorne birokratije" Evropske unije.

Drugi izvor AfD, koji učestvuje u pregovorima, rekao je za Evroaktiv da očekuje širi spektar kandidata kako bi se formirala parlamentarna grupacija, za šta je potrebno najmanje 23 poslanika iz sedam različitih država članica EU.

Prema navodima Evroaktiva, nova grupacija mogla bi da bude najavljena već početkom sledeće nedelje.

AfD je izbačen iz grupacije krajnje desničarskih stranak Identitet i demokratija u Evropskom parlamentu (EP) nekoliko nedelja pre evropskih izbora zbog nekoliko skandala, u kojima su učestvovali vodeći kandidati te stranke na izborima za EP.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Izbija novi rat? "To je jedino rešenje"

Dok je celi svet i dalje fokusiran na dešavanja u Ukrajini, ali i na područje Gaze, tenzije na severu Afrike, zbog teritorije Zapadne Sahare, i dalje su prisutne, a pripadnici pokreta za nezavisnost ističu kako je rat jedino rešenje.

11:06

23.7.2024.

1 d

Podeli: