Svet 24

20.06.2024.

13:01

Vašington izdaje naređenje: Stopirajte, "Patrioti" moraju da idu...

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena planira da obustavi sve aktuelne porudžbine sistema PVO Patriot i raketa presretača i preusmeri njihovu isporuku na Ukrajinu.

Izvor: Tanjug

Vašington izdaje naređenje: Stopirajte, "Patrioti" moraju da idu...
EPA-EFE/ATEF SAFADI

Podeli:

Kako piše Fajnenšel tajsm ta odluka bi trebalo da bude na snazi sve dok odbrambene potrebe Ukrajine ne budu zadovoljene.

Ova mera bi mogla da bude objavljena več kasnije tokom dana, navodi u izveštaju FT, citirajući tri dobro informisane osobe koje su u toku sa ovom merom.

Kako prenosi Rojters, Ukrajina traži američke raketne sisteme Patriot koji su se pokazali od vitalnog značaja za sposobnost Kijeva da obori ruske balističke i hipersonične rakete.

Agencija podseća da je Ukrajina nedavno pojačala zahteve za raketama nakon ruskih napada na energetski sektor zemlje.

Ranije ovog meseca, nemački ministar odbrane Boris Pistoriju je najavio da će njegova zemlja isporučiti još 100 sistema Patriot Ukrajini, u okviru inicijative sa Danskom, Holandijom i Norveškom.

S druge strane, Rumunija i Poljska su ranije najavile da ne žele da svoje "patriot" sisteme, kupljene i plaćene, preusmere Ukrajini.

Ukoliko se pak ostvari plan administracije u Beloj kući to bi značilo da će Uktajina dobiti velikiu broj američkih sistema s kojimabi mogla žestoko da udari na ruske snage.
 

Podeli:

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: