Svet 2

19.06.2024.

18:32

Nemačka paniči: Putin će ih uništiti za 5 minuta?

Savremeno hipersonično oružje može dostići dvadeset puta veću brzinu od zvuka veoma je teško otkriti.

Izvor: Novosti

Nemačka paniči: Putin će ih uništiti za 5 minuta?
EPA-EFE/ALEXANDER RYUMIN/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Podeli:

To otežava odbranu od tog oružja, rekli su stručnjaci na konferenciji u Berlinu.

Kako navodi NTV, Rusija već koristi ove sisteme protiv Ukrajine. U februaru je Kijev izvestio da je Moskva prvi put upotrebila hipersoničnu raketu Cirkon. Nosi bojevu glavu od 300 kg na udaljenosti od 1.000 kilometara, ubrzavajući devet puta brže od brzine zvuka.

"Putanja Moskva-Berlin. Ako ubrzate, odatle do ovde ima pet minuta. Čak je i Peking-Berlin, za koji kažu: Peking, beskonačno daleko - 20 minuta", rekao je Markus Zigler iz Nemačke asocijacije vazduhoplovne industrije.

Vreme odgovora na takav napad može se smanjiti na dva minuta. Stoga stručnjaci ovo oružje nazivaju i "promena igre". Ako je 2020. bilo još mnogo nade za kontrolu nad novom tehnologijom, sada su stručnjaci postali pesimističniji.

General NATO-a Kristijan Badija smatra da je neophodno pojačati napore u zaštiti od modernog hipersoničnog oružja. Za pouzdano odvraćanje potrebno je osloniti se i na odbranu i na sposobnost napada, piše NTV.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Putin dao odobrenje: Počinje

Ruski predsednik Vladimir Putin danas je, uoči Dana metalurga, putem video veze dao odobrenje za početak puštanja u rad niza metalurških objekata u raznim regionima te zemlje.

19:38

15.7.2024.

1 d

Svet

Okrenuli leđa Rusima: Amerika odmah poslala vojsku

Jermenija i SAD započele su danas zajedničke vojne vežbe u Jermeniji, saopštilo je jermensko Ministarstvo odbrane, prenosi AFP, dodajući da je to još jedan pokazatelj zbližavanja Zapada i Jerevana, koji je zahladnio odnose sa Rusijom.

19:20

15.7.2024.

1 d

Podeli: