Svet 0

19.06.2024.

15:10

Snimljen borbeni avion, tik pored Putinove verzija "Air force one" VIDEO

Ruski borbeni avioni počeli su da prate letove predsednika Vladimira Putina dok on posećuje ruske regione, prenosi medijski sajt Agentstvo.

Izvor: Kyiv post

Snimljen borbeni avion, tik pored Putinove verzija "Air force one" VIDEO
Profimedia

Podeli:

Jedan takav događaj zabeležen je tokom njegove posete Jakutsku u utorak, 18. juna.

Tokom ovog putovanja, stanovnici ruskog grada snimili su dolazak Putinove verzije "Air force one" u pratnji najmanje jednog višenamenskog borbenog aviona Su-30SM.

Su-30SM je ruski višenamenski borbeni avion četvrte generacije vredan 33 miliona dolara. Dizajniran je da osvoji nadmoć u vazduhu, patroliranje velikog dometa, pratnju aviona velikog dometa, radarski nadzor, ciljanje i kontrolu.

Ranije je korišćenje pratnje boraca bilo ograničeno isključivo na inostrane posete.

Andrij Jusov, predstavnik Glavne obaveštajne uprave Ukrajine (NUR), rekao je za Kijev post da ovo nije prvi put, dodajući da je "to postalo standardna praksa u poslednje vreme".

Na pitanje čega se ruski predsednik plaši, Jusov je jednostavno odgovorio: "Svega".

U decembru 2023. Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak aviona protivvazdušne odbrane Su-35 koji prati Putinov avion tokom leta za UAE. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je tada objasnio da je to učinjeno iz bezbednosnih razloga, jer je "region turbulentan i pun opasnosti i nepredvidivosti".

Putin je redovno bio u pratnji borbenih aviona na putovanjima u Belorusiju, Kazahstan i Uzbekistan.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: