Svet 1

19.06.2024.

14:02

Stravične scene na frontu: Vojniku odrubljena glava

Kijev je otvorio istragu nakon što su ruski vojnici odrubili glavu pripadniku ukrajinskih oružanih snaga u Donjeckoj oblasti, saopštila je Kancelarija glavnog tužioca Ukrajine.

Izvor: Index.hr

Stravične scene na frontu: Vojniku odrubljena glava
Shutterstock/Frame Stock Footage

Podeli:

Ukrajinska vojska je u ponedeljak dobila informaciju da je vojnicima iz ruske jedinice u Volnovahi u Donjeckoj oblasti naređeno da ne hvataju ukrajinske vojnike, već da im odrube glave.

Ukrajinci tvrde da su tokom vazdušnog izviđanja na ratištu u Donjeckoj oblasti uočili oštećeno oklopno vozilo ukrajinskih snaga i da je na njemu ležala odsečena glava ukrajinskog branioca, prenosi Ukrajinska pravda.

 

Više o situaciji na Istočnom frontu čitajte UŽIVO u našem Blogu.

Oni su istakli da ovakvi postupci predstavljaju jasno kršenje Ženevske konvencije o postupanju sa ratnim zarobljenicima i Dodatnog protokola Ženevske konvencije o zaštiti žrtava međunarodnih oružanih sukoba.

Oni su napomenuli da istražuju ulogu pojedinih pripadnika ruske vojske u izvršenju ovog zločina.

"Ovo je strašno varvarstvo kojem nema mesta u 21. veku. Ovo je još jedna potvrda da ratni zločini agresije nisu izolovani incidenti, već deo planirane politike ruskog režima. Nećemo dozvoliti da ti zločini prođu nekažnjeno. Pozivamo ceo civilizovani svet da izoluje i kazni terorističku zemlju."

Ukrajinski glavni tužilac Andrij Kostin izjavio je da su identifikovali vojnika čija je glava odsečena.

"Što se tiče istrage o svirepom ubistvu ukrajinskog veterana u Donjeckoj oblasti, preminuli je identifikovan. Njegovo ime u ovom trenutku ne možemo otkriti jer su u toku procedure za potvrđivanje njegovog identiteta", rekao je on.

Kostin je na društvenoj platformi Iks podelio i fotografiju na kojoj se vidi odsečena glava na vozilu, ali je nećemo objavljivati jer je uznemirujuća.
 

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: