Svet 1

18.06.2024.

23:57

Novi udarac za Orbana

Mađarska opoziciona stranka Tisa pridružiće se bloku Evropske narodne stanke desnog centra u Evropskom parlamentu, izjavio je njen lider Peter Mađar.

Izvor: Index.hr

Novi udarac za Orbana
EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Podeli:

Nova stranka na mađarskoj političkoj sceni pojavila se kao pretnja olovnom držanju premijera Viktora Orbana sa svojim obećanjima da će se uhvatiti u koštac sa korupcijom na državnom nivou i obnoviti sistem demokratskog nadzora i ravnoteže snaga među institucijama koji, prema rečima Mađara, imaju narušena tokom Orbanove 14-godišnje vladavine.

Najveća pretnja Orbanu

"Srećni smo što je grupa EPP upravo glasala sa 97 odsto za naše prijem“, rekao je Mađar na konferenciji za novinare u Briselu.

Njegova stranka desnog centra osvojila je sedam od 21 mađarskog mesta u parlamentu EU na nedeljnim panevropskim izborima, više nego svi Orbanovi protivnici zajedno.

Orbanov Fides i njegovi demohrišćanski saveznici osvojili su 11 mandata, manje u odnosu na 13 pre izbora.

EPP je i dalje najveća grupacija u Evropskom parlamentu. Fides je takođe bio deo EPP, ali se podelio 2021. zbog Orbanovog nepoštovanja demokratskih principa, a stranka je od tada bila van bilo koje veće grupacije.

Mađar će kasnije u utorak saopštiti da li će prihvatiti mesto u Evropskom parlamentu, iako je nagovestio da bi radije ostao u Mađarskoj i fokusirao se na napore da pobedi Orbana na sledećim nacionalnim izborima 2026. godine.
 

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Izbija novi rat? "To je jedino rešenje"

Dok je celi svet i dalje fokusiran na dešavanja u Ukrajini, ali i na područje Gaze, tenzije na severu Afrike, zbog teritorije Zapadne Sahare, i dalje su prisutne, a pripadnici pokreta za nezavisnost ističu kako je rat jedino rešenje.

11:06

23.7.2024.

1 d

Svet

Mađarska uzvraća udarac Evropskoj uniji

Mađarska će blokirati fondove Evropske unije za zemlje članice koje su poslale municiju u Ukrajinu dok Kijev ne dozvoli da nafta ruske kompanije Lukoil prođe kroz naftovod na njenoj teritoriji, saopštio je u utorak mađarski ministar spoljnih poslova.

21:43

23.7.2024.

23 h

Podeli: