Svet 4

18.06.2024.

13:37

Hjustone, imamo problem: F-16 će biti oboren

Ukrajinski piloti koji budu upravljali američkim borbenim avionima F-16 neće imati lak posao, objašnjava analitičar Džastin Bronk u novoj studiji za Rojal Junajted Servis Institut iz Londona.

Izvor: Forbs

Hjustone, imamo problem:  F-16 će biti oboren
EPA/JIM HOLLANDER

Podeli:

Kako prenosi Forbs, kada američki avionic krenu da stižu u Ukrajinu, sačekaće ih veliki proble – ruska protivvazdušna odbrana. Ruski "suhoji" bacaju čak 3.000 kliznih bombi na ukrajinske trupe i civile. Reč je o, kako se dalje navodi u tekstu, "čudesnom oružju" Rusa, protiv kog Ukrajinci "praktično nemaju protivmere".

I pilotima F-16 neće biti lako, naveo je Bronk, objašnjavajući da će biti veoma teško redovno presresti letove klizećih bombi.

Glavni problem je ruska kopnena protivvazdušna odbrana, zbog koje je izuzetno opasno za ukrajinske ratne avione da lete na velikoj visini, praktično bilo gde u Ukrajini, a posebno u krugu od stotinu milja od linije fronta, nadomak ruskog S-400.

Kako je objašnjeno, teoretski – Ukrajinci bi mogli da nabave rakete vazduh-vazduh AIM-120D čiji je domet 100 milja za svoje F-16, koji bi mogli da gađaju ruske avione sa ivice ruske PVO, ali u praksi AIM-120 neće dostići svoj puni domet.

"Kada su blizu linija fronta, ukrajinski piloti će morati da lete na veoma malim visinama kako bi izbegli da budu otkriveni i oboreni od slojevite ruske vazdušne odbrane", napisao je Bronk.

"Na tako malim visinama, rakete kreću u gustom vazduhu sa velikim aerodinamičkim otporom i moraju da se penju protiv gravitacije da bi dostigle visine na kojima su njihove mete", dodao je Bronk. "Kao rezultat toga, do trenutka kada njihovi raketni motori pregore nakon prvih nekoliko sekundi leta, oni nisu postigli ni približno toliko brzine ili visine kao da su lansirani iz lovca koji leti u tankom vazduhu na velikim visinama i supersoničnoj brzini", doda je on.

Kako je Bronk istakao, jedno od mogućih rešenja za ovaj problem je raketa vazduh-vazduh većeg dometa, kao što je evropski Meteor, koja leti i do 125 milja pod optimalnim uslovima. Ali Meteor je nekompatibilan sa F-16, a takođe nije kompatibilan sa lovcima Miraž 2000-5 koje je Francuska obećala Ukrajini.

Ali, kako dodaje, jedini lovac koji bi Ukrajina mogla da dobije, a koji takođe može da nosi Meteor je švedski JAS-39 Gripen. Stokholm je već izrazio spremnost da donira višak Gripena Ukrajini, ali se takođe složio da pauzira svaki transfer dok Ukrajinci konačno ne dobiju svoje prve pošiljke F-16.

Ukrajinski saveznici su očigledno zabrinuti da će ukrajinsko vazduhoplovstvo preplaviti previše nove opreme, prebrzo, ocenjuje Forbs.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: