Svet 2

15.06.2024.

11:15

Amerika: Uništili smo ih

Američka vojska objavila je sinoć da je u Jemenu uništila sedam radara Huti pobunjenika kojima su ciljali brodove u Crvenom moru.

Izvor: Beta

Amerika: Uništili smo ih
Profimedia

Podeli:

To se dogodilo u vreme kada ta grupa povećava broj svojih napada na pomorski saobraćaj na tom važnom plovnom putu.

Američka vojna komanda za Bliski istok (Centcom) saopštila je da je uništila sedam radara koji su omogućavali Hutima da nišane brodove i ugrožavaju komercijalnu plovidbu.

Američka komanda je precizirala da su radari uništeni tokom prethodna 24 časa na teritorijama pod kontrolom Huta u Jemenu, kao i da su tada uništena i dva pobunjenička bespilotna plovila i jedan dron.

Američki udari događaju se u kontekstu pojačanih napada Huta, članova "Osovine otpora", grupe oružanih pokreta koje podržava Iran i koji su neprijateljski nastrojeni prema Izraelu i SAD-u.

Posadu broda MV Tutor, oštećenom u sredu u Crvenom moru u napadu Huta,  evakuisala je vojska, objavila je juče britanska agencija za pomorsku bezbednost UKMTO.

Huti su u četvrtak javili da su napali tri broda tokom prethodna 24 časa kao odmazdu za zločine počinjene protiv njihovog naroda u pojasu Gaze i kao odgovor na američko-britansku agresiju na njihovu zemlju.

Od novembra prošle godine Huti pobunjenici izveli su više desetina udara dronovima i raketama na brodove u Crvenom moru i Adenskom zalivu, čime je poremećen svetski trgovinski saobraćaj u toj strateškoj zoni.

Kao odgovor na napade Huta, SAD su u decembru formirale multinacionalne snage za zaštitu plovidbe u Crvenom moru i uz pomoć Velike Britanije sprovode udare na pobunjenike u Jemenu. 

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: