Svet 23

15.06.2024.

23:36

Rat – dan 843: Podele su sve jasnije; Zelenski traži pomoć; Kraj rata se bliži?

Rat u Ukrajini – 843. dan. Ruski predsednik Vladimir Putin postavio je Kijevu mirovne uslove – povlačenje ukrajinskih trupa iz svih novih regiona Rusije i odsustajanje od članstva u NATO-u.

Izvor: B92.net

Rat – dan 843: Podele su sve jasnije; Zelenski traži pomoć; Kraj rata se bliži?
EPA-EFE/SERGEY KOZLOV

Podeli:

Volodimir Zelenski odgovorio da je to "ultimatum" kome se ne može verovati.

Završeno

22:46

Saudijski ministar: Svaki verodostojni pregovori o miru zahtevaju učešće Rusije

Saudijski ministar spoljnih poslova princ Faisal bin Farhan Al Saud izjavio je danas da će svaki verodostojni pregovor o miru u ratu u Ukrajini zahtevati učešće Rusije i da će uključivati "teške kompromise".

Govoreći na konferenciji u Švajcarskoj koja ima za cilj pripremu mirovnog procesa, ministar je rekao da je Saudijska Arabija posvećena pomaganju okončanju konflikta, preneo je Rojters.

"Verujemo da je važno da međunarodna zajednica podrži svaki korak ka ozbiljnim pregovorima koji će zahtevati teške kompromise kao deo puta koji vodi ka miru", izjavio je princ.

19:59

Peskov: "Svi su bili nekonstruktivni"

Portparol Kremlja Dimitrij Peskov kaže da zemlje Zapada nisu konstruktivno reagovale na predlog i mirovnu inicijativu ruskog predsednika Vladimira Putina.

"Sabrali smo mnogo reakcija i saopštenja i zaključili da su svi bili nekonstruktivni", tvrdi Peskov.

19:59

Zaharova: Putin je pokazao pravi put ka miru

Učesnici ukrajinske konferencije u Švajcarskoj trebalo bi da razgovaraju o mirovnoj inicijativi ruskog predsednika Vladimira Putina, ako žele da "spasu svet", saopštila je saopštila zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Ako želite da spasete svet, razgovarajte o predlogu Vladimira Putina. Predsednik Rusije je sve rekao i pokazao pravi put ka miru“, naglasila je Zaharova u intervjuu za Tas.

18:10

Epidemija tifusa


Epidemija tifusa počela je među ukrajinskim vojnicima u Hersonu i Hersonskoj oblasti, više od 60 vojnika je zaraženo, troje je umrlo, rekli su za Sputnjik pripadnici ruskog ilegalnog pokreta u Hersonu.
 

17:15

Švajcarska predsednica: Samit o Ukrajini donosi konkretne korake ka miru

Švajcarska predsednica Viole Amherd poručila je danas da na mirovnom samitu o Ukrajini toj zemlji očekuje prve konkretne korake ka miru, dok je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ocenio da bi samit mogao da bude "istorijski".

14:54

Ukrajina nije spremna na teritorijalne ustupke kako bi se razrešio konflikt, izjavio je šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrej Jermak.

14:14

SAD: Više od 1,5 milijardi dolara za energetski i humanitarni sektor Kijeva

Potpredsednica Sjedinjenih Američkih Država Kamala Haris najavila je više od 1,5 milijardi dolara pomoći energetskom i humanitarnom sektoru u Ukrajini u toku rata sa Rusijom.

Iz kancelarije Haris, koja učestvuje na mirovnom samitu o Ukrajini u Lucernu, u Švajcarskoj, saopšteno je da ova pomoć uključuje 500 miliona dolara za energetiku i preusmeravanje 324 miliona dolara ranije najavljenih sredstava za hitnu popravku energetske infrastrukture i druge potrebe u Ukrajini.

''Ovi napori će pomoći Ukrajini da odgovori na najnovije ruske napade na ukrajinsku energetsku infrastrukturu podržavanjem popravki i obnove, poboljšanjem otpornosti Ukrajine na poremećaje u snabdevanju energijom i postavljanjem osnova za popravku i proširenje ukrajinskog energetskog sistema“, dodaje se u saopštenju.

14:14

NATO: Još nema konsenzusa o pridruživanju Ukrajine

Da bi se Ukrajina pozvala u NATO, potreban je konsenzus svih država članica, a on još nije postignut. Umesto toga, već postoji konsenzus o vojnoj pomoći, saopštio je generalni sekretar Jens Stoltenberg, odgovarajući na pitanje da li Ukrajina može da se nada da će na samitu u Vašingtonu dobiti poziv za pridruživanje Alijansi.
 
"Svi se slažemo da će Ukrajina postati članica NATO-a i podržati prelazak Ukrajine u Alijansu. Neophodno je imati NATO oružje, ispuniti NATO standarde i stvoriti odbrambene institucije. I radićemo zajedno, pomoći ćemo Ukrajini na putu ka NATO-u. Ali za poziv je potreban konsenzus, a mi još nismo postigli konsenzus o pozivu, ali smo postigli konsenzus o vojnoj pomoći. Moramo da radimo u ovom pravcu“, poručio je Stoltenberg.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: