Svet 12

13.06.2024.

13:36

Nemačka: Nein!

Nemačka trenutno nema kapacitete da obezbedi Ukrajini dodatne sisteme PVO "patriot", izjavio nemački ministar odbrane Boris Pistorijus po dolasku na samit ministara odbrane država NATO u Briselu.

Izvor: Novosti, Sputnjik

Nemačka: Nein!
Shutterstock/David Remis Diez

Podeli:

"Već smo isporučili tri sistema, što je četvrtina naših kapaciteta", rekao je on, pa dodao: "Zbog toga nemamo mogućnosti da isporučimo više od ova tri sistema."

Prema njegovim rečima, sisteme treba da obezbede drugi partneri.

I Jacek Severa, šef poljskog Biroa za nacionalnu bezbednost, saopštio je da Varšava ne namerava da svoje protivvazdušne raketne sisteme "patriot" prebaci u Ukrajinu. Kako pak on ističe, "predaja cele baterije (patriota) je veoma opasna“ i "slabi bezbednost Poljske".

Sever je naglasio da je ovaj sistem protivvazdušne odbrane "neophodan (Poljskoj) da zaštiti infrastrukturu i sopstvene snage".

Rusija je prethodno uputila protestnu notu zemljama NATO-a zbog isporuke oružja Ukrajini.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao je da će svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju, dok je rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da se zemlje NATO-a "igraju vatrom" isporučujući oružje Ukrajini.

Podeli:

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: