Svet 1

13.06.2024.

12:25

Pašinjan "grmi": Nećete u Belorusiju

Jermenski premijer Nikol Pašinjan izjavio da nijedan jermenski zvaničnik neće posetiti Belorusiju dok god je Aleksandar Lukašenko na vlasti u toj zemlji.

Izvor: Novosti, B92.net

Pašinjan "grmi": Nećete u Belorusiju
EPA-EFE/EVGENIA NOVOZHENINA / POOL

Podeli:

Pašinjan je u sredu rekao da će Jerevan napustiti Organizaciju Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), koju predvodi Rusija nakon što je optužio njene članice, među kojima je i Belorusija, da su, zajedno sa Azerbejdžanom, planirale rat protiv Jermenije, prenosi Rojters.

Pašinjan je rekao da će svoj stav promeniti samo ako se Belorusija izvini Jermeniji ili povuče iz pomenutog bezbednosnog bloka.

Jermenija je takođe naredila svom ambasadoru u Belorusiji da se vrati u Jerevan na konsultacije, prenela je ruska državna novinska agencija Tass.

Pašinjan je, podsetimo, rekao da je ODKB izneverila Jermeniju, zbog čega je doneo odluku o zamrzavanju učestvovanja Jermenije u tom bezbednosnom bloku. Jermenija se više, kako je istakao, ne može osloniti na Rusiju kao pouzdanog odbrambenog partnera.

Te reči, kako su konstatovali mnogi, značile su zabijanje noža u leđa ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

Poznato je da ruski predsednik, prema sosptvenim rečima, ne prašta izdaju, pa se samim tim postavlja pitanje kakva će kazna stići Pašinjana.

Godinama je Jermenija Nagorno-Karabah smatrala svojom teritorijom, tamo je imala svoju upravu, u čemu im je svesrdno pomagala Rusija, koja je bila i posrednik zavađenih strana.

Ali kada se Rusija okrenula ratu u Ukrajini, Jermenija nije više bila u fokusu ruskog predsednika i izgubili su Nagorno-Karabah, u koji su ušle azerbejdžanske vlasti i praktično izvršile egzodus jermenskog stanovnštva.

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Izbija novi rat? "To je jedino rešenje"

Dok je celi svet i dalje fokusiran na dešavanja u Ukrajini, ali i na područje Gaze, tenzije na severu Afrike, zbog teritorije Zapadne Sahare, i dalje su prisutne, a pripadnici pokreta za nezavisnost ističu kako je rat jedino rešenje.

11:06

23.7.2024.

1 d

Aktuelno

Uhapšen je

Južnokorejsko tužilaštvo saopštilo je da je uhapšen osnivač tehnološkog giganta Kakao.

13:20

23.7.2024.

1 d

Svet

Mađarska uzvraća udarac Evropskoj uniji

Mađarska će blokirati fondove Evropske unije za zemlje članice koje su poslale municiju u Ukrajinu dok Kijev ne dozvoli da nafta ruske kompanije Lukoil prođe kroz naftovod na njenoj teritoriji, saopštio je u utorak mađarski ministar spoljnih poslova.

21:43

23.7.2024.

1 d

Podeli: