Svet 2

04.06.2024.

15:36

Hitna reakcija nakon ubijanja 500 Palestinaca: Zaustavite nasilje

Kancelarija UN za ljudska prava danas je u saopštenju pozvala Izrael da zaustavi nasilje nad palestinskim stanovnišvom na Zapadnoj obali.

Izvor: Tanjug

Hitna reakcija nakon ubijanja 500 Palestinaca: Zaustavite nasilje
Profimedia

Podeli:

Kancelarija je naglasila da su na okupiranoj palestinskoj teritoriji izraelske bezbednosne snage i jevrejski doseljenici ubili više od 500 Palestinaca od početka izraelskog rata u Pojasu Gaze.

U saopštenju se navodi da je Izrael upotrebio "nepotrebnu i nesrazmernu" silu na Zapadnoj obali, a Kancelarija je osudila, kako se navodi, sistematsko uskraćivanje medicinske pomoći Palestincima, prenosi Rojters.

Od početka izraelske agresije na Pojas Gaze, nasilje se proširilo i na Zapadnoj obali, gde su izraelske snage izvršile nekoliko hiljada hapšenja. Posmatrači za ljudska prava UN-a su detaljno proučavali 80 slučajeva među 505 dokumentovanih slučajeva smrti Palestinaca na Zapadnoj obali od 7. oktobra, u kojem je Izrael rekao da je oko 1.200 ljudi ubijeno, a oko 250 oteto.

Proučeni slučajevi su pokazali ''dosledno kršenje međunarodnog zakona o ljudskim pravima o upotrebi sile od ISF-a (izraelske bezbednosne snage) kroz nepotrebnu i nesrazmernu upotrebu smrtonosne sile i povećanje očigledno planiranih ciljanih ubistava", rekao je visoki komesar UN za ljudska prava Volker Turk.

U istom periodu 24 Izraelca su ubijena u sukobima ili prijavljenim napadima Palestinaca sa Zapadne obale, navodi se u saopštenju UN. U saopštenju se ističe da su neki od ubijenih bila palestinska deca, koja su nosila kamenice ili petarde, a "očito nisu predstavljala neposrednu pretnju po život".

Veliki broj onih koji su preminuli nakon upucavanja u gornji deo tela, uz uskraćivanje medicinske pomoći povređenima, ukazuje na nameru ubistva, navodi se u saopštenju.

"Rasprostranjeno nekažnjavanje takvih zločina predugo je uobičajena pojava na okupiranoj Zapadnoj obali. Takva nekažnjivost je stvorila povoljno okruženje za sve više i više nezakonitih ubistava od ISF", ocenio je Turk.

Nasilje koje izraelski doseljenici vrše nad Palestincima na Zapadnoj obali je izvor sve veće zabrinutosti među zapadnim saveznicima Izraela i brojne zemlje, uključujući SAD, uvele su sankcije nasilnim doseljenicima i pozvale Izrael da učini više da zaustavi agresiju.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: