Svet 3

03.06.2024.

13:00

Skandal: Sana Marin je bila plaćena da "gura" Ukrajinu i Moldaviju?

Bivša premijerka Finske Sana Marin plaćena je da pomogne Ukrajini i Moldaviji na putu ka članstvu u EU, pokazuju dokumenta do kojih je došla platforma za istraživačko novinarstvo Prati novac (Follow the Money, FtM).

Izvor: Beta

Skandal: Sana Marin je bila plaćena da "gura" Ukrajinu i Moldaviju?
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Podeli:

Sana Marin, koja je postala jedan od najmlađih premijera u svetu posle izbora 2019, sada radi u Institutu za globalne promene (IGC) Tonija Blera i u sklopu posla joj je i podrška Ukrajini i Moldaviji da se pridruže EU.

Marin se nedavno priključila međunarodnoj radnoj grupi koju je osnovao ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski da "razvije sistemsku viziju dalje ukrajinske integracije u evroatlantski bezbednosni prostor", odnosno da pomogne da se istraži put Ukrajine za pridruživanje NATO i EU.

U saopštenju o priključenju Sane Marin Blerovom institutu iz septembra nije bilo navedeno šta će joj biti u fokusu. Navedeno je samo da će biti strateški savetnik u neprofitnoj konsultantskoj kući bivšeg britanskog premijera.

U Briselu je, iza zatvorenih vrata, Marin rekla Evropskoj komisiji da će joj "glavna uloga (u Institutu Tonija Blera) biti podrška kandidaturama Ukrajine i Moldavije za EU", prema zapisniku sa sastanka u koji je imao uvid FtM i podelio ga sa finskim medijskim partnerom Iltalehtijem.

Tako je, bez velike pompe u javnosti, Sana Marin zapravo postala najuticajniji lobista za kandidature dve istočnoevropske zemlje za EU.

Evropski savet je u decembru formalno otvorio pregovore o pristupanju EU Ukrajini i Moldaviji jer se stav evropskih lidera prema proširenju na istok dramatično promenio posle ruske agresije na Ukrajinu.

Pregovori su veliki korak ka članstvu obe zemlje ali će one morati da sprovedu sveobuhvatne političke i ekonomske reforme kao uslov za pridruživanje.

A tu, kako navodi FtM, na snagu stupa Institut Tonija Blera. Ukrajinska ministarka ekonomije i prva zamenica premijera Julija Sviridenko rekla je tokom nedavne posete Sane Marin Ukrajini da Institut treba da savetuje Kijev kako da poveća izvoz i privuče strani kapital.

Nakon te posete, Marin je u Briselu razgovarala o ukrajinskim planovima u procesu pristupanja, uključujući sa komesarom za proširenje Oliverom Varheijem.

Marin je takođe podstakla evropsku komesarku za zdravstvo Stelu Kirijakides da poseti Moldaviju "pre predstojećih predsedničkih izbora na jesen", sudeći prema novoj belešci sa sastanka.

Inače, iako je Blerov institut neprofitna organizacija, njegovi saveti nisu besplatni. "Mi nismo dobrotvorna organizacija", rekao je nedavno za Fajnenšel tajms Bler.

U Institutu nisu želeli da kažu ko plaća njihov rad za Ukrajinu i Moldaviju, niti koliko je Sana Marin plaćena.

Međitim, Institut je saopštio da "ne dobija novac ni od moldavske, ni od ukrajinske vlade".

Blerov institut je u 2022. imao promet od 121 milion dolara, prema poslednjem objavljenom finansijskom izveštaju. Među onima koji ga podržavaju su Fondacija Bila i Melinde Gejts, britansko ministarstvo spoljnih poslova i porodična fondacija milijardera rođenog u Ukrajini Lena Blavatnika.

Sana Marin nije odgovorila na zahtev FtM za komentar.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: