Svet 2

29.05.2024.

14:57

Mađarska je šokirana

Mađarska je šokirana izjavama o slanju zapadnih trupa u Ukrajinu, mogućoj upotrebi nuklearnog oružja ili čak uvođenju obavezne vojne obaveze u Evropi, izjavio je danas u Minsku mađarski ministar inostranih poslova Peter Sijarto.

Izvor: Tanjug

Mađarska je šokirana
Shutterstock/K. Brambergs

Podeli:

Na konferenciji za novinare kojoj je prisustvovao sa svojim beloruskim kolegom Sergejem Alejnikom, Sijarto je rekao da se obe zemlje svakodnevno suočavaju s "dramatičnim posledicama" rata u Ukrajini, navodi se u saopštenju mađarskog Ministarstva spoljnih poslova, preneo je MTI.

"Mi Mađari smo već platili ogromnu cenu, bez obzira na to što to uopšte nije naš rat... Cilj Mađarske je jasan: želimo da ostanemo podalje od tog rata u susednoj Ukrajini", rekao je Sijarto.

On je istakao da nema vojnog rešenja za rat, dodajući da "na bojnom polju postoje samo smrt i razaranja".

Ali "sve dok smo u vladi u Mađarskoj, nećemo dozvoliti da nijedan Mađar bude odveden na ukrajinsko-ruski front. Čvrsto protestujemo protiv uvođenja obavezne vojne obaveze u Evropi", rekao je on.

"Put ka miru počinje prekidom vatre sa mirovnim pregovorima koji slede", rekao je on i zamolio Belorusiju da "učini sve da osigura da se rat, patnja i besmislena ubistva završe u Ukrajini i da svi ponovo možemo da živimo u miru u regionu".

Ponovna pojava blokova u svetu predstavlja "ozbiljan dugoročni rizik", rekao je Sijarto i dodao da je to protiv interesa Mađarske.

"Želimo da svet napravi korake ka povezivanju i međunarodnoj saradnji. Mislimo da nam je potrebno što manje sankcija i što više saradnje", naglasio je on.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: