Svet 8

28.05.2024.

12:07

Borelj o situaciji u Ukrajini: Sada je pomoć EU ključna, može da napravi razliku

Situacija u Ukrajini ukazuje da je vojna pomoć EU toj zemlji "ključna", rekao je danas visoki predstavnik Unije za spoljnu politiku Žozep Borelj.

Izvor: AA

Borelj o situaciji u Ukrajini: Sada je pomoć EU ključna, može da napravi razliku
EPA/YVES HERMAN / POOL

Podeli:

"Situacija je takva da je naša vojna pomoć i dalje važnija, ključna, kritična, može da napravi razliku", rekao je Žozep Borelj novinarima na pragu sastanka ministara odbrane EU u Briselu.

"Mislim da je važno postaviti osnovu za bolje finansiranje razvoja evropske odbrane. Potrebno nam je više privatnog i više javnog finansiranja", rekao je on.

Upitan o blokadi Mađarske u vezi sa fondom Evropskog mirovnog fonda (EFF) za Ukrajinu, Borelj je rekao da Budimpešta "ima briga koje nisu baš povezane sa pitanjem odbrane".

"Mađarske firme su se bavile problemima u Ukrajini. Ukrajina ima posla sa mađarskom manjinom na svojoj teritoriji. Dajemo sve od sebe da rešimo ove probleme", rekao je on.
 

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: