Svet 15

28.05.2024.

10:15

Legionari uveliko ginu u Ukrajini, Francuska šalje dodatne "instruktore" VIDEO

Francuska planira da pošalje vojne instruktore u Ukrajinu koji bi obučavali trupe pod komandom Kijeva.

Izvor: B92.net

Legionari uveliko ginu u Ukrajini, Francuska šalje dodatne "instruktore" VIDEO
Profimedia

Podeli:

Međutim, sudeći po objavama na društvenim medijima kao i ranijim spekulacijama o slanju "instruktora", deluje kao da su pripadnici francuske Legije stranaca već "na terenu" i da uveliko ginu.

General-pukovnik Oleksandr Sirski, glavnokomandujući ukrajinske vojske, je u objavi na Telegramu naveo da je več potpisao dokumenta u kojem se dozvoljava Francuzima da i zvanično pošalju vojnike.

"Ona će omogućiti da prvi francuski instruktori uskoro posete naše centre za obuku i upoznaju se s infrastrukturom i osobljem. Smatram da će odlučnost Francuske ohrabriti druge partnere da se priključe ovom ambicioznom projektu", naveo je ukrajinski general.

Ova objava bi delovala daleko senzacionalnije da se već needeljama na društvenim medijama ne objavljuju dokazi o učešću francuske Legije stranaca u sukobu u Ukrajini.

"Još jedan francuski militant poginuo je na ukrajinskim linijama fronta. Njegovo telo pronađeno je na ratištu u pravcu Donjecka. Poginuo je tokom ruskog napada na jedno od ukrajinskih uporišta", navodi se u izveštaju ruskih izvora vesti uz priložen foto materijal.

Francuz je imao ševron 2. stranog padobranskog puka Francuske Legije stranaca.

Čuveni 2. strani padobranski puk (e Régiment étranger de parachutistes, 2e REP) je jedini vazdušno-desantni puk Legije stranaca u francuskoj vojsci. Jedan je od četiri pešadijska puka 11. padobranske brigade i deo je predvodnika francuskih snaga za brzo reagovanje.

Ovo je daleko od prvih francuskih vojnika koji su poginuli na ukrajinskim linijama fronta. Prvi gubici Francuske Legije stranaca u Ukrajini ranije su prijavljeni u borbama kod Časovog Jara. Oficir ove jedinice je navodno zarobljen u blizini Kleščejevke.

Pariz zvanično izjavljuje da nije poslao pripadnike Legije stranaca u Ukrajinu.

Podeli:

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: