Svet 1

27.05.2024.

7:33

Makron saopštio: "Moramo da se suočimo..."

"Moramo se suočiti sa imperijalističkom težnjom u Evropi, to podrazumeva jačanje francusko-nemačkih odnosa", izjavio je francuski predsednik Emanuel Makron tokom posete Nemačkoj.

Izvor: Tanjug

Makron saopštio: "Moramo da se suočimo..."
Profimedia

Podeli:

Makron je juče stigao u trodnevnu posetu Nemačkoj, što je prva poseta francuskog šefa države Nemačkoj posle 24 godine, a dočekao ga je nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer.

Makron je rekao da do posete dolazi u "ključnom trenutku za Evropu", pre svega zbog rata u Ukrajini.

"Morati da se suočimo sa imperijalističkom težnjom u Evropi... to podrazumeva jačanje francusko-nemačkih odnosa", rekao je Makron nakon  prijema u predsedničkoj palati.

Predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer, ocenio je da Nemačka i Francuska, ako rade zajedno, mogu da se izbore sa geopolitičkim izazovima Evrope, kao što su ratovi u Ukrajini i Gazi i predsednički izbori u SAD.

Dvojica predsednika danas će otputovati u Drezden, gde će Makron održati govor, a u utorak će francuski predsednik posetiti Minster, na zapadu Nemačke.    

Posle posete Minsteru uslediće sastanak Makrona, nemačkog kancelara Olafa Šolca i ministara dve zemlje u rezidenciji nemačke vlade nedaleko od Berlina.
 

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

To je to – "rat" je zvanično počeo

Evropska komisija (EK) je danas obavestila kineske proizvođače električnih vozila (EV) o uvođenju dodatnih carina na njihove proizvode koje će stupiti na snagu početkom sledećeg meseca.

15:01

12.6.2024.

1 d

Svet

Putin pobesneo; "Kazna je zaslužena"

Ruski predsednik Vladimir Putin besan je zbog napada dronom na vojni aerodrom u kome su pogođena dva napredna borbena aviona Su-57, rekao je portparol ukrajinske obaveštajne službe.

8:28

13.6.2024.

1 d

Svet

Orban je kažnjen, i to žestoko

Najviši sud Evropske unije doneo je odluku da Mađarska mora da plati kaznu od 200 miliona evra zbog nepoštovanja politike migracija i azila, javlja Dojče vele.

10:55

13.6.2024.

1 d

Podeli: