Svet 2

26.05.2024.

18:08

Šolc protiv napad na Rusiju: Cilj je sprečiti da sukob preraste u veliki rat

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da se protivi upotrebi oružja koje su obezbedili zapadni saveznici Ukrjaini za napad na Rusiju.

Izvor: Tanjug

Šolc protiv napad na Rusiju: Cilj je sprečiti da sukob preraste u veliki rat
Profimedia

Podeli:

Šolc je rekao za ARD da trenutno ne vidi razlog za proširenje oblasti upotrebe zapadnog naoružanja u ratu u Ukrajini, prenela je ukrajinska Pravda.

"Postoje jasna pravila za snabdevanje nemačkim oružjem koja su dogovorena sa Ukrajinom i koja funkcionišu", istakao je Šolc u emisji ''Tagesšau'' na nemačkom javnom servisu.

On je dodao da je to barem njegov stav. Cilj njegove politike prema Ukrajini je "da spreči eskalaciju sukoba u veliki rat", dodao je Šolc, napominjući da je Nemačka do sada uslovljavala isporuku oružja Ukrajini time da se ono ne koristi na ruskoj teritoriji.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao je u petak saveznike da povuku zabranu Ukrajini da koristi oružje Alijanse u napadima na vojne ciljeve na teritoriji Ruske Federacije.

''Sada kada se vode mnoge borbe u Harkovu, blizu granice, uskraćivanje mogućnosti Ukrajini da koristi ovo oružje protiv legitimnih vojnih ciljeva na ruskoj teritoriji im otežava odbranu'', rekao je on u intervjuu za "Ekonomist".

List navodi da je Stoltenbergova jasna, iako neimenovana meta bila politika koju vodi predsednik SAD Džozef Bajden, a kojom on određuje ciljeve koje Ukrajina može da napadne američkim naoružanjem.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Svet na ivici: Amerika ulazi u veliki rat?

Bajdenova administracija je sve više zabrinuta da bi se eskalacija sukoba i razmena raketa između Izraela i Hezbolaha mogla proširiti na čitav region, rekli su američki zvaničnici za CBS Nevs u petak.

22:13

15.6.2024.

1 d

Podeli: