Svet 7

25.05.2024.

22:15

Eksperti: Granatiranje Krima je "dimna zavesa", Ukrajinci žele ovo da sakriju

Osnovna svrha udara na Krim je stvaranje bezbednih uslova za dolazak borbenih aviona F-16, koji se očekuju početkom leta, tvrde francuski eksperti.

Izvor: mind.ua

Eksperti: Granatiranje Krima je "dimna zavesa", Ukrajinci žele ovo da sakriju
EPA-EFE/STRINGER

Podeli:

Francuski list Mond je intervjuisao stručnjake o tome zašto Ukrajina nastavlja da često napada mete na aneksiranom Krimu, s obzirom na to da su izgledi za njeno oslobođenje sada daleko.

Po njihovom mišljenju, ova kampanja ima mnogo ciljeva: da primora rusku flotu da se drži dalje od zapadnog dela Crnog mora i da ne ugrozi brodarstvo u Odesi i susednim lukama, kao i da poremeti logistiku ruske vojske u kontinentalnoj Ukrajini.

Međutim, glavni cilj je da se stvore bezbedni uslovi za isporuku borbenih aviona F-16, što se očekuje početkom leta.

"Rusi koriste svoje mogućnosti nadzora na Krimu kako bi otkrili šta se dešava u zapadnoj Ukrajini. Ključno je razbiti ove alate kako Rusi ne bi videli dolazak F-16 u realnom vremenu, što bi im omogućilo da reaguju", Mond citira reči međunarodnog stručnjaka za rizik Stefana Odrana.

Istovremeno, granatiranje ciljeva na Krimu ne pogoršava nestašicu municije koju ukrajinska vojska doživljava na frontu, jer bespilotne letelice dugog dometa i krstareće rakete SCALP/Storm Shadov nisu namenjene za upotrebu na frontu, rekao je stručnjak.

Kako je danas postalo poznato, ukrajinska vojska je pogodila centar veze ruske vojske na Krimu. Udar, koji su izveli rakete ATACMS, pogodio je vojni objekat granične službe FSB u blizini Alušte.

Podeli:

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: