Svet 1

25.05.2024.

17:35

Stoltenberg otkrio zašto NATO neće slati trupe u Ukrajinu

Severnoatlantska alijansa povećaće podršku Ukrajini, ali neće slati svoje trupe u tu zemlju, da ne bi postala "deo sukoba", izjavio je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Izvor: Tanjug

Stoltenberg otkrio zašto NATO neće slati trupe u Ukrajinu
Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Podeli:

"Iako povećavamo podršku Ukrajini da se odbrani, ne planiramo da šaljemo trupe NATO u Ukrajinu niti proširenje NATO kišobrana protivvazdušne odbrane na Ukrajinu. NATO neće postati deo sukoba", rekao je Stoltenberg u intervjuu za nemački list "Velt am zontag".

Prema njegovim rečima, teoretski bi bilo moguće oboriti ruske rakete sa teritorije Poljske ili Rumunije, na primer, uz pomoć baterija Patriot.

Stoltenberg je dodao da će se na sastanku u Pragu ministri spoljnih poslova NATO pripremati za samit u Vašingtonu, koji će biti održan sredinom jula.

On je kazao da će se razgovarati i o jačanju podrške Ukrajini.

"NATO se sprema da odigra mnogo veću ulogu u koordinaciji bezbednosne podrške i obuke za Ukrajinu", istakao je generalni sekretar NATO.

On je, takođe, rekao da to zahteva dugoročnu finansijsku posvećenost da bi se podrška postavila na čvršće i jasno predvidljive osnove. S obzirom na sve veće gubitke Ukrajine, Stoltenberg je pozvao zemlje NATO da pruže znatno veću podršku.

"Još nije kasno da Ukrajina pobedi. Moramo da pošaljemo više oružja i municije u Ukrajinu, uključujući protivvazdušne sisteme i oružje dugog dometa", istakao je on.

Istovremeno, rekao je Stoltenberg, saveznici moraju imati planove da popune svoje vojne zalihe i povećaju proizvodnju oružja i municije.

"Ako Putin nametne svoju volju Ukrajini, neće biti trajne bezbednosti u Evropi i svet će u celini postati nestabilniji. Moramo odvratiti Rusiju od dalje agresije.

Politika pomirenja prema Putinu neće funkcionisati", istakao je Stoltenberg.

Kada je reč o Kini, generalni sekretar NATO je kazao da NATO upozorava Kinu da njena podrška Rusiji u ukrajinskom ratu ugrožava saradnju sa Zapadom.

"Kina kaže da želi da održi dobre odnose sa Zapadom. Istovremeno, Peking raspiruje rat u Evropi. Ne možete imati oboje", istakao je Stoltenberg.

Podrška Kine je od vitalnog značaja za ruski rat u Ukrajini, naveo je Stoltenberg.

"Postoji jasan porast prodaje mašinskih delova, mikroelektronike i drugih tehnologija koje Moskva koristi za proizvodnju projektila, tenkova i aviona za upotrebu protiv Ukrajine'', rekao je on.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi lažu, Su-57 je beskoristan?

Vest da su ukrajinske oružane snage oborile ruski Su-57 predstavljena je kao “čudo”, ali sve je više onih koji tvrde da je ta letelica beskorisna.

13:53

19.6.2024.

1 d

Podeli: