Svet 2

25.05.2024.

16:37

Ukrajinac ukrao tenk, pa se predao Rusima VIDEO

Na društvenoj mreži Iks, kao i na Telegramu, deli se snimak za koji se navodi da prikazuje ukrajinskog vojnika kako se predaje ruskim jedinicama.

Izvor: bulgarianmilitary

Ukrajinac ukrao tenk, pa se predao Rusima VIDEO
Profimedia

Podeli:

Prema tvrdnjama koje se distribuiraju uz video, radi se o Ukrajincu Maksimu Lihačovu, koji je u februaru prebačen u 119. brigadu Teritorijalne odbrane, a mesec dana kasnije u 59. Posebnu mehanizovanu pešadijsku brigadu.

Zanimljiviji deo tvrdnji je da je vojnik Lihačov, pre nego što se predao, ukrao ukrajinski tenk T-64BV i odvezao ga na rusku poziciju.

Različiti izvori različito predstavljaju incident.

Prema najširoj verziji, transfer Maksima i tenka T-64BV je unapred dogovoren sa ruskim vojnicima.

Na početku se na snimku vidi kako se tenk približava ruskom odredu. U jednom trenutku tenk se naglo diže naviše.

Ruski izvori tvrde da je upravo "podizanje topa" bio unapred dogovoren signal Rusima da će se Maksim predati i da im nije pretnja.

Na snimku je potom zabeležen ceo postupak primopredaje: od izlaska Maksima Lihačova iz tenka, visoko podignutih ruku, otvorene odeće i provere da li ima skrivenog oružja ili municije koja bi mogla da ga pretvori u bombaša samoubicu koji bi da "ponese sa sobom" što više ruskih vojnika.

Na kraju snimka se vidi da je provera pokazala da je Maksim Lihačov bezopasan i da je primljen "uz čestitke i tapšanje po ramenu".

"Da li si dobro?" čuje se na ruskom, a Maksim odgovara "Da".

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: