Svet 2

25.05.2024.

16:37

Ukrajinac ukrao tenk, pa se predao Rusima VIDEO

Na društvenoj mreži Iks, kao i na Telegramu, deli se snimak za koji se navodi da prikazuje ukrajinskog vojnika kako se predaje ruskim jedinicama.

Izvor: bulgarianmilitary

Ukrajinac ukrao tenk, pa se predao Rusima VIDEO
Profimedia

Podeli:

Prema tvrdnjama koje se distribuiraju uz video, radi se o Ukrajincu Maksimu Lihačovu, koji je u februaru prebačen u 119. brigadu Teritorijalne odbrane, a mesec dana kasnije u 59. Posebnu mehanizovanu pešadijsku brigadu.

Zanimljiviji deo tvrdnji je da je vojnik Lihačov, pre nego što se predao, ukrao ukrajinski tenk T-64BV i odvezao ga na rusku poziciju.

Različiti izvori različito predstavljaju incident.

Prema najširoj verziji, transfer Maksima i tenka T-64BV je unapred dogovoren sa ruskim vojnicima.

Na početku se na snimku vidi kako se tenk približava ruskom odredu. U jednom trenutku tenk se naglo diže naviše.

Ruski izvori tvrde da je upravo "podizanje topa" bio unapred dogovoren signal Rusima da će se Maksim predati i da im nije pretnja.

Na snimku je potom zabeležen ceo postupak primopredaje: od izlaska Maksima Lihačova iz tenka, visoko podignutih ruku, otvorene odeće i provere da li ima skrivenog oružja ili municije koja bi mogla da ga pretvori u bombaša samoubicu koji bi da "ponese sa sobom" što više ruskih vojnika.

Na kraju snimka se vidi da je provera pokazala da je Maksim Lihačov bezopasan i da je primljen "uz čestitke i tapšanje po ramenu".

"Da li si dobro?" čuje se na ruskom, a Maksim odgovara "Da".

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: