Svet 7

22.05.2024.

10:11

To je to – dobijamo novu državu? Stigao hitan odgovor

Španski premijer Pedro Sančez najavio je na današnjoj sednici Kongresa da će Španija slediti korake Norveške i Irske i priznati državu Palestinu.

Izvor: Klix.ba, Index.hr

To je to – dobijamo novu državu? Stigao hitan odgovor
Tanjug/AP Photo/Emilio Morenatti, File

Podeli:

Na sednici Kongresa koja je počela u 9 sati, Sančez je odmah na početku sednice govorio o priznanju Palestine.

"Došlo je vreme da se sa reči pređe na dela. Branićemo palestinsku državu zbog koherentnosti. Branimo istu odluku u Ukrajini i Palestini", rekao je Sančez.

Posle ove rečenice usledio je veliki aplauz u Kongresu Španije, pre svega predstavnika levice, odnosno Socijalističke radničke partije i pokreta Sumar.

Kao i u slučaju Norveške i Irske, priznanje će postati pravosnažno 28. maja.

"Neophodno je održati ideju o dve države. Netanjahu se oglušuje i kažnjava stanovništvo glađu i terorom. Netanjahu nema mirovni projekat za Palestinu", rekao je Sančez.

Prvi koji su danas održali konferenciju za novinare bili su političari iz Norveške, a premijer je rekao da je priznanje Palestine neophodan korak ka miru.

"Usred rata, sa desetinama hiljada mrtvih i ranjenih, moramo održati u životu jedinu stvar koja može da obezbedi siguran dom i Izraelcima i Palestincima. Dve države koje mogu da žive u miru jedna sa drugom", rekao je Store.

Nakon Norveške, naredna zemlja koja je objavila da će proznati samostalnu državu Palestinu bila je Irska.

Premijer Sajmon Haris je komentarisao izveštaje da će se njegova zemlja pridružiti Norveškoj i Španiji u preduzimanju koraka.

"Stajao sam ovde pre nekoliko nedelja sa premijerom Španije. Taj trenutak je došao. Danas Irska priznaje Državu Palestinu. Preduzećemo nacionalne korake neophodne da odluka bude konačna.

Radujem se što će nam se druge zemlje pridružiti u narednim nedeljama "Ovo je istorijski trenutak za Irsku, ali i za Palestinu. Verujemo u slobodu i pravdu. Verujemo da je trajni mir moguć samo slobodnom voljom slobodnih ljudi", rekao je on na konferenciji za novinare.

Stigao hitan odgovor

Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova objavilo je danas i pre objave o priznanju palestinske države videoporuku Dublinu na društvenoj mreži X kako bi ih upozorili na činjenicu da "priznavanjem palestinske države rizikuju da se transformišu u pijuna u rukama Irana i palestinskog islamističkog pokreta Hamas".

Ova će mera "samo podstaći ekstremizam i nestabilnost", smatra izraelska diplomatija.

Većina od 193 države članice UN-a - 145, prema Palestinskim vlastima - do danas su priznale palestinsku državu.

"Današnja odluka šalje poruku Palestincima i svetu - terorizam se isplati. Nakon što je teroristička organizacija Hamas sprovela najveći masakr nad Jevrejima od Holokausta, nakon što su počinili gnusne seksualne zločine kojima je svedočio svet, ove su zemlje odlučile da  nagrade Hamas i Iran priznavanjem palestinske države", rekao je izraelski ministar spoljnih poslova

"To je nepravda prema sećanju na žrtve od 7. oktobra, udarac pokušajima povratka 128 talaca i podsticaj Hamasu i iranskim džihadistima, što potkopava priliku za mir i dovodi u pitanje pravo Izraela na samoobranu", dodao je Katz, a prenosi BBC.

Podeli:

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: