Svet 0

24.05.2024.

8:42

Moskva testira NATO: Uklonjena razgraničenja sa Estonijom

Moskva želi da testira "odlučnost" NATO-a nakon što su graničari Kremlja uklonili bove koje su označavale pomorsku granicu Rusije sa Estonijom, navodi se u izveštaju Instituta za proučavanje rata (ISW).

Izvor: newsweek

Moskva testira NATO: Uklonjena razgraničenja sa Estonijom
EPA-EFE/VALDA KALNINA

Podeli:

Estonska policija i granična straža saopštili su u saopštenju da su ruski organi za sprovođenje zakona uklonili deo plutajuće granice postavljene u reci Narvi tokom noći u četvrtak.

Bove se koriste za obeležavanje brodskih ruta, a granica se postavlja svakog proleća kao deo sporazuma između Talina i Moskve iz 2022, saopštila je estonska policija.

Erik Purgel, šef Biroa za graničnu stražu istočne prefekture Estonije, naveo je u saopštenju da je Rusija izrazila neslaganje sa izborom Estonije za postavljanje bova prošle godine.

Zvaničnici u Talinu postavili su prvih 50 od 250 bova 13. maja u skladu sa sporazumom iz 2022. godine, "jer su neophodne da bi se izbegle greške u navigaciji, kako ribari i drugi slučajno ne bi zalutali u ruske vode", rekao je Purgel.

Rusija je u četvrtak rano ujutro uklonila 24 bove.

"Ova akcija Rusije, sprovedena u senci noći, dobro se uklapa u širi obrazac ruskog provokativnog ponašanja, uključujući njene granice sa susedima, a posebno prema Litvaniji i Finskoj", saopštilo je estonsko ministarstvo spoljnih poslova koje je u saopštenju navelo da je njena zemlja u 'bliskom kontaktu' sa saveznicima i partnerima iz NATO-a "dok nastavljaju da se suprotstavljaju zloćudnim aktivnostima Rusije širom Evrope".

Tenzije između NATO alijanse i Rusije su se pojačale zbog invazije Moskve na Ukrajinu, a istraživački centar ISW je u četvrtak rekao u svojoj proceni rata da ruska granična straža "verovatno pokušava da stvori tenziju duž međunarodne granice između Rusije i zemalja članice NATO-a kako bi procenili reakcije NATO na buduće pokušaje Rusije da ospori uspostavljena razgraničenja".
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: