Svet 0

24.05.2024.

8:42

Moskva testira NATO: Uklonjena razgraničenja sa Estonijom

Moskva želi da testira "odlučnost" NATO-a nakon što su graničari Kremlja uklonili bove koje su označavale pomorsku granicu Rusije sa Estonijom, navodi se u izveštaju Instituta za proučavanje rata (ISW).

Izvor: newsweek

Moskva testira NATO: Uklonjena razgraničenja sa Estonijom
EPA-EFE/VALDA KALNINA

Podeli:

Estonska policija i granična straža saopštili su u saopštenju da su ruski organi za sprovođenje zakona uklonili deo plutajuće granice postavljene u reci Narvi tokom noći u četvrtak.

Bove se koriste za obeležavanje brodskih ruta, a granica se postavlja svakog proleća kao deo sporazuma između Talina i Moskve iz 2022, saopštila je estonska policija.

Erik Purgel, šef Biroa za graničnu stražu istočne prefekture Estonije, naveo je u saopštenju da je Rusija izrazila neslaganje sa izborom Estonije za postavljanje bova prošle godine.

Zvaničnici u Talinu postavili su prvih 50 od 250 bova 13. maja u skladu sa sporazumom iz 2022. godine, "jer su neophodne da bi se izbegle greške u navigaciji, kako ribari i drugi slučajno ne bi zalutali u ruske vode", rekao je Purgel.

Rusija je u četvrtak rano ujutro uklonila 24 bove.

"Ova akcija Rusije, sprovedena u senci noći, dobro se uklapa u širi obrazac ruskog provokativnog ponašanja, uključujući njene granice sa susedima, a posebno prema Litvaniji i Finskoj", saopštilo je estonsko ministarstvo spoljnih poslova koje je u saopštenju navelo da je njena zemlja u 'bliskom kontaktu' sa saveznicima i partnerima iz NATO-a "dok nastavljaju da se suprotstavljaju zloćudnim aktivnostima Rusije širom Evrope".

Tenzije između NATO alijanse i Rusije su se pojačale zbog invazije Moskve na Ukrajinu, a istraživački centar ISW je u četvrtak rekao u svojoj proceni rata da ruska granična straža "verovatno pokušava da stvori tenziju duž međunarodne granice između Rusije i zemalja članice NATO-a kako bi procenili reakcije NATO na buduće pokušaje Rusije da ospori uspostavljena razgraničenja".
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: