Svet 0

23.05.2024.

8:42

Putinov "zlatni dečko"

Ruski predsednik Vladimir Putin po svemu sudeći ne planira uskoro da siđe sa svog trona, ali interesovanje za to ko bi mogao da ga nasledi ne jenjava.

Izvor: Blic, Sandej tajms

Putinov "zlatni dečko"
EPA/MIKHAIL KLIMENTYEV / SPUTNIK/ KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT MANDATORY CREDIT

Podeli:

Kao jedan od mogućih pretendenata sve češće se pominje Aleksej Djumin, nekadašnji Putinov telohranitelj, piše Sandej tajms a prenosi Blic.

On je, kako se naovdi, Putina spasao od medveda kada su bili u jednoj od rezidencija u dubini šumovite Rusije. "Prišao sam vratima i ugledao medveda, prilično velikog, kako stoji ispred mene", rekao je 2016. godine nekadašnji Putinov telohranitelj.

On je zatim opisao dramatičan događaj. "Vrata oko perimetra su bila sva staklena. Naoružan sam, naravno, a predsednik je gore. Pa smo se medved i ja pogledali u oči. Malo se odmaknuo, a ja sam otvorio vrata i ispalio ceo šaržer svog pištolja u njegove noge", rekao je on.

PA-EFE/MICHAEL KLIMENTYEV / KREMLIN POOL / SPUTNIK MANDATORY CREDIT

Medved se, nepovređen, ali zaprepašćen, okrenuo i odjurio, ispričao je Djumin ruskom listu "Komersant". "Ispostavilo se da je bio prilično inteligentan. Ujutro sam se javio predsedniku, a on je rekao da je dobro što nisam pogodio medveda", rekao je Djumin.

Putin, koji vlada Rusijom 24 godine i koji je ovog meseca inaugurisan za peti predsednički mandat, nikada nije pomenuo ko bi mogao da ga nasledi kada ode sa funkcije. Ali u utorak, dok je Putin menjao svoje visoke zvaničnike, Djumin, koji je proteklih osam godina proveo kao guverner Tulske oblasti južno od Moskve, unapređen je na poziciju najvišeg pomoćnika Kremlja.

Njegove nove dužnosti će uključivati nadgledanje odbrambene industrije, važnu ulogu dok Rusija pokušava da iskoristi svoju prednost u ratu u Ukrajini. Ovaj potez je pokrenuo nove spekulacije da je on predodređen za tron Kremlja.

Abas Galjamov, ruski politički analitičar i bivši pisac govora Kremlja, Djumina je opisao kao "prilično veštog političara: sposobnog da pravi koalicije, stvara kompromise i izbegava nepotrebne (političke) sukobe".

Sa samo 51 godinom, Djumin je jedan od članova nove garde zvaničnika Kremlja i vreme je, bar za sada, na njegovoj strani. "Moskva Tajms", nezavisni novinski sajt nazvao ga je "Putinovim zlatnim dečakom".

Mihail Zigar, istaknuti ruski opozicioni novinar, Djumina je takođe imenovao kao potencijalnog Putinovog naslednika. Zigar je u martu napisao da Djumin izgleda kao "politička zvezda u usponu" i da je postao jedan od predsednikovih "najbližih ljudi od poverenja", tokom godina koje je proveo kao njegov telohranitelj

"Ruska politika je zapravo dvorska politika, kojom dominiraju klanovske bitke unutar užeg kruga lidera Kremlja", napisao je Zigar u članku za istraživački centar Atlantskog saveta.

Naravno, ne postoji način da se sazna da li se incident sa medvedom, koji je Djumin ispričao 2016. godine, zaista dogodio. Ali nema sumnje da Putin ceni Djuminove usluge.

Djumin, koji će takođe nadgledati sportska pitanja u svojoj novoj ulozi pomoćnika Kremlja, dodatno je ojačao svoj odnos sa Putinom igrajući sa njim hokej na ledu, ponekad kao golman.

Godine 2014. imenovan je za zamenika šefa GRU, ozloglašene ruske vojne obaveštajne službe, gde je komandovao specijalnim operacijama.

EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY/SPUTNIK/KREMLIN POOL / POOL MANDATORY CREDIT/SPUTNIK

Igrao je ključnu ulogu u I pripajanju Krima Rusiji, za šta se veruje da mu je Putin na tajnoj ceremoniji u Kremlju dodelio orden Heroja Rusije. Takođe se navodi da je Djumin učestvovao u evakuaciji nekadašnjeg predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča, Putinovog čoveka, nakon što su ga iste godine svrgli demonstranti u Kijevu.

Kako navodi "Novaja gazeta", ruski opozicioni list, Djumin je takođe možda bio jedan od arhitekata plaćeničke vojske Vagner, spojivši Jevgenija Prigožina, budućeg vođu te vojske, sa Dmitrijem Utkinom, neonacistom koji je postao njen broj dva.

Djumin je takođe kratko radio kao zamenik ministra odbrane pre nego što je 2016. postao guverner Tulske oblasti. Region je jedan od ključnih centara ruskog vojno-industrijskog kompleksa.

EPA/MIKHAIL KLIMENTYEV / SPUTNIK/ KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT MANDATORY CREDIT

Prošle godine, dok su Prigožinove snage napredovale prema Moskvi, smatra se da je Djumin odigrao veliku ulogu u ubeđivanju šefa plaćenika da obustavi svoju oružanu pobunu. Zvanično, pregovorima je posredovao Aleksandar Lukašenko, beloruski diktator. Međutim, Mihail Podoljak, viši savetnik predsednika Zelenskog, rekao je da je Djumin vodio pregovore. Ni Djumin ni Kremlj nisu komentarisali ove navode.

Prigožinovi teško naoružani plaćenici su se zaustavili pre nego što su ušli u Djuminov region Tule.

Nakon što su Prigožin i Utkin poginuli u avionskoj nesreći za koju se smatra da ju je orkestrirao Kremlj, Djumin je pohvalio Vagnerovog šefa kao "pravog patriotu, odlučnog i neustrašivog čoveka". Komentar je izazvao čuđenje, jer je Putin optužio Vagnera da je izdao Rusiju. Međutim, izgleda da to nije uticalo na Djuminov odnos sa Putinom. U maju je pozvan u Kremlj, gde je Putin pohvalio njegove "impresivne" rezultate u regionu Tule.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Putine, ponižen si

Tri ruska sistema zemlja-vazduh koja je trebalo da štite Krim uništena su za svega nekoliko minuta u baražu projektila američke proizvodnje.

7:52

17.6.2024.

23 h

Kosovo

Otpriznaće tzv. Kosovo?

Nekadašnji ambasador Srbije u Mađarskoj Rade Drobac ocenio je da zvanična Budimpešta zna koliki značaj Srbija pridaje Kosovu i ukoliko joj se ukaže prilika - neće propustiti da povuče odluku o priznanju.

12:50

17.6.2024.

18 h

Podeli: