Svet 0

23.05.2024.

8:35

Makron u Novoj Kaledoniji: Francuska vojska ostaje koliko god bude bilo potrebno

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da će francuski vojnici ostati u Novoj Kaledoniji "koliko god bude potrebno" nakon više od nedelju dana nemira izazvanih francuskim planovima da promene izborna pravila na teritoriji pacifičkog ostrva.

Izvor: aljazeera

Makron u Novoj Kaledoniji: Francuska vojska ostaje koliko god bude bilo potrebno
Profimedia

Podeli:

Makron je u četvrtak stigao u prestonicu Nove Kaledonije, Numeu, usred nastavka protesta zbog reformi glasanja za koje starosedeoci Kanaka kažu da bi razvodnili njihov glas i potkopali njihovu borbu za nezavisnost.

Francuski predsednik je u poseti pacifičkoj teritoriji gde su planovi izborne reforme podstakli najgore nemire u poslednjih više od 30 godina.

Reforme bi omogućile Francuzima koji žive u Novoj Kaledoniji 10 ili više godina da glasaju na pokrajinskim izborima u Novoj Kaledoniji.

Oko 3.000 vojnika je poslato iz Pariza od početka nasilja i mogli bi da ostanu do Olimpijskih igara u Parizu, koje počinju 26. jula, rekao je Makron.

Šest ljudi, uključujući tri mlada Kanaka, ubijeno je, a oko 280 ljudi uhapšeno od izbijanja protesta i proglašenja vanrednog stanja.

Makron je minutom ćutanja odao počast ubijenim ljudima i poručio da će se, ako se uklone barikade, protiviti produženju vanrednog stanja.

Francuski predsednik se susreo i sa predsednikom Vlade Nove Kaledonije Lujem Mapuom i predsednikom Kongresa Rokom Vamitanom, koji se zalaže za nezavisnost, na sastanku u četvrtak u rezidenciji francuskog visokog komesara za Novu Kaledoniju u Noumei.

Makron je preleteo oko 17.000 km od kontinentalne Francuske da bi stigao do Noumee i očekuje se da će ostati u Novoj Kaledoniji oko 12 sati.
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Orban "uvalio kosku" Beogradu?

Mađarski premijer Viktor Orban pohvalio je planove nemačke vlade koja ispituje mogućnost da se procedure za odobravanje azila obavljaju u zemljama koje nisu članice Evropske unije.

9:48

24.6.2024.

18 h

Podeli: