Svet 0

16.05.2024.

19:12

Situacija je napeta; "Naš cilj je da uspostavimo red"

Francuski premijer Gabrijel Atal izjavio da je situacija u Novoj Kaledoniji i dalje napeta, nakon višednevnih nereda tokom protesta povodom izmena izbornih zakona.

Izvor: Tanjug

Situacija je napeta; "Naš cilj je da uspostavimo red"
Tanjug/AP Photo/Nicolas Job

Podeli:

"Naš cilj je da ponovo uspostavimo red u Novoj Kaledoniji", rekao je Atal na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Tokom treće noći nereda u Novoj Kaledoniji poginule su četiri osobe, saopštio je danas visoki komesar u toj francuskoj prekomorskoj teritoriji Luj le Fran.

On je rekao da se u tri ostrvske opštine, žandarmerija sukobila sa oko 5.000 pobunjenika, od toga izmedju 3.000 i 4.000 u glavnom gradu Numea.

Napomenuo je da je uhapšeno 200 ljudi, a 64 pripadnika snaga bezbednosti su povređena, prenosi Rojters.

Francuska je u sredu proglasila vanredno stanje u prekomorskoj teritoriji Novoj Kaledoniji nakon nereda u kojima su poginule više osoba, među kojima je i jedan policajac.

Vanredno stanje omogućiće nadležnima dodatna ovlašćenja kada je reč o zabrani okupljanja na ovom pacifičkom ostrvu pod kontrolom Francuske.

Francuska je uputila i nekoliko stotina pripadnika policije i žandarmerije, rekao je portparol francuskog ministarstva unutrašnjih poslova, prenosi Rojters.
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se haos? Komšijama preti talas bankrota

Bugarskim ugostiteljima i hotelijerima prete bankroti zbog rastućih cena električne energije u zemlji, a predstavnici ove industrije pozivaju vladu u Sofiji na hitnu intervenciju kako bi se sačuvala stabilnost sektora.

17:04

24.7.2024.

1 d

Svet

Mađarska uzvraća udarac Evropskoj uniji

Mađarska će blokirati fondove Evropske unije za zemlje članice koje su poslale municiju u Ukrajinu dok Kijev ne dozvoli da nafta ruske kompanije Lukoil prođe kroz naftovod na njenoj teritoriji, saopštio je u utorak mađarski ministar spoljnih poslova.

21:43

23.7.2024.

1 d

Podeli: