Svet 1

15.05.2024.

17:33

Rusija i Kina stvaraju novi svetski poredak? Zapadne zemlje predvođene Amerikom se bogate "na kičmi" slabijih

Moskva i njeni partneri odbacuju pokušaje Zapada da nametne poredak zasnovan na lažima i licemerju, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin u intervjuu kineskoj novinskoj agenciji Sinhua, koji je objavljen na sajtu Kremlja.

Izvor: TASS

Rusija i Kina stvaraju novi svetski poredak? Zapadne zemlje predvođene Amerikom se bogate "na kičmi" slabijih
Shutterstock/vaalaa

Podeli:

On je istakao da su se Šangajska organizacija za saradnju (ŠOS) i grupa BRIKS "dobro etablirali kao ključni stubovi multipolarnog svetskog poretka u nastajanju".

"Otuda sve veće interesovanje drugih država za rad ovih udruženja i sve veći broj njihovih učesnika", rekao je Putin.

On je napomenuo da Rusija i te zemlje "imaju slične ili podudarne stavove o ključnim pitanjima međunarodnog dnevnog reda".

"Zalažemo se za primat međunarodnog prava, jednaku, nedeljivu, sveobuhvatnu i održivu bezbednost i na globalnom i na regionalnom nivou sa centralnom koordinirajućom ulogom UN. Takođe odbacujemo pokušaje Zapada da nametne poredak zasnovan na lažima i licemerju, na nekim mitskim pravila dok niko ne zna ko ih postavlja", naglasio je ruski predsednik.

On je dodao da su ŠOS i BRIKS "postali kao ugledne i dinamične međunarodne platforme čiji učesnici grade konstruktivnu političku, bezbednosnu, ekonomsku i humanitarnu interakciju. Zapadne elite koje predvode SAD odbijaju da poštuju civilizacijsku i kulturnu raznolikost, primetio je Putin.

"Zapadne elite predvođene SAD odbijaju da poštuju civilizacijsku i kulturnu raznolikost i odbacuju vekovima stare tradicionalne vrednosti. Nastojeći da zadrže svoju globalnu dominaciju, uzurpirale su pravo da drugim nacijama kažu sa kim mogu, ili ne smeju, da sklapaju prijateljstva i sarađuju , i da im uskrate pravo da izaberu sopstvene modele razvoja, oni zanemaruju suverene interese drugih zemalja, kao u stara vremena, i pribegavaju neokolonijalnim metodama u tom cilju", istakao je Putin.

"Nepotrebno je reći da ni Rusija ni njeni partneri nisu zadovoljni ovakvim stanjem stvari", naglasio je on.

"Aktivno smo doprineli pokretanju multilateralnih udruženja i mehanizama koji su nezavisni od Zapada i koji uspešno funkcionišu. Oni u svom radu grade na principima jednakosti, pravde, transparentnosti, poštovanja i uvažavanja interesa jednih drugih", rekao je Putin.

U međuvremenu, Moskva je voljna da radi zajedno sa partnerima širom sveta, uključujući Kinu, njenog "dobrog suseda i prijatelja od poverenja", rekao je ruski predsednik.

On jeizrazio uverenje da će Rusija sprovesti sve strateške planove postavljene u njegovom obraćanju o stanju nacije.

"Spremni smo da radimo zajedno sa našim partnerima širom sveta, uključujući Kinu, našeg dobrog suseda i prijatelja od poverenja“, rekao je Putin.

Putin je takođe dodao da je besprekorna integracija novih članica BRIKS-a jedan od ključnih ciljeva moskovskog predsedavanja grupom.

"Jedan od glavnih ciljeva ruskog predsedavanja je nesumnjivo besprekorna integracija novih članica BRIKS-a. Aktivno im pomažemo da se priključe postojećoj mreži mehanizama saradnje", istakao je on.

"Kao još jedan prioritet, nastojimo da nastavimo koordiniran rad na povećanju vidljivosti asocijacije u globalnim poslovima i izgradnji njenih kapaciteta za promovisanje demokratskije, održivije i pravednije arhitekture međunarodnih odnosa", dodao je Putin.

"Želeo bih posebno da istaknem da se saradnja unutar BRIKS-a oslanja na principe međusobnog poštovanja, jednakosti, otvorenosti i konsenzusa. Zato zemlje globalnog juga i istoka, koje BRIKS vide kao platformu da se njihov glas svakako čuje i ako uzmemo u obzir, naše udruženje smatramo tako privlačnim", rekao je on.

Ruski predsednik je dodao da su "ruske agencije, poslovni i javni krugovi pripremili obiman dnevni red za predsedavanje".

"Ovo uključuje širok spektar oblasti za unapređenje interakcije, uključujući finansije, poljoprivredu, energetiku, intelektualnu svojinu, zdravstvo, obrazovanje i istraživanje svemira. Štaviše, eksperti raspravljaju o takvim nišnim temama i temama intenzivnim znanjem kao što su nanotehnologija, nuklearna medicina i biotehnologija u relevantnim oblastima", precizirao je on.
 

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

22 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: