Svet 5

14.05.2024.

23:44

Rat u Ukrajini – 810: Novi napadi; Odjekuju eksplozije; Veliki broj ubijenih Rusa

Rat u Ukrajini – 810. dan. Ukrajinski sekretar za nacionalnu bezbednost Aleksandar Litvinjenko kazao je da u ofanzivi u Harkovskoj oblasti učestvuje više od 30. 000 ruskih vojnika, a da ih je na granici te oblasti 50.000.

Izvor: B92.net

Rat u Ukrajini – 810: Novi napadi; Odjekuju eksplozije; Veliki broj ubijenih Rusa
Profimedia

Podeli:

Iz Volčanska u Harkovskoj oblasti se zbog žestokih sukoba evakuiše stanovništvo. 

Završeno

23:21

Restrikcije struje uvedene su u Dnjepropetrovskoj, Nikolajevskoj, Sumskoj, Vinickoj, Kijevskoj, Ivano-Frankovskoj i Lavovskoj oblasti Ukrajine, javio je ukrajinski portal "Strana". 
 

21:51

Ruske snage očistile Glubokoje i Lukjanci

Borci grupe "Sever" potpuno su očistili Glubokoje i Lukjanci, napredujući u oblasti Harkov.

Podsetimo, čak je još noćas resurs DS koji radi u GUR-u prepoznao je gubitak Lukjanceva.

"Rusi se približavaju Lipcu sa severa, nakon čega su krenuli dalje, približavajući se prvoj manje-više ozbiljnoj liniji odbrane", takođe su napisali drugi ukrajinski vojni analitičari. 

21:21

Blinken: Rusija mora da plati za ono što je Putin uništio u Ukrajini

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas tokom posete Kijevu da je ruski predsednik Vladimir Putin uništio Ukrajinu i stoga Rusija treba i mora da plati obnovu.

Prema njegovim rečima, SAD nameravaju da iskoriste svoju moć i upotrebe rusku imovinu (za obnovu Ukrajine), prenosi Rojters.

"Radimo sa našim partnerima iz G7 da bi se ruska zamrznuta državna sredstva iskoristila za otklanjanje štete koju je napravio Putin", rekao je Blinken tokom posete Kijevu.

20:30

Odjekuju eksplozije

U Harkovu su odjeknule eksplozije, javio je ukrajinski portal "Strana“.
 

20:29

Evakuacija u toku

Vlasti Sumske oblasti Ukrajine objavile su evakuaciju u 10 kilometara dugoj zoni u blizini granice sa Rusijom, saopštio je načelnik lokalne regionalne vojne administracije Vladimir Artjuh.
 

18:08

Makron i Zelenski o dodatnoj vojnoj pomoći Ukrajini

Francuska će isporučiti dodatnu vojnu pomoć Ukrajini u narednim danima i nedeljama, navodi se u današnjem saopštenju Jelisejske palate, nakon što je francuski predsednik Emanuel Makron razgovarao telefonom sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim.

"Predsednik Makron je ponovio rešenost Francuske da pruži svu neophodnu podršku. Takođe je bio u mogućnosti da iznese detalje o isporukama za naredne dane i nedelje u znak podrške ukrajinskim vojnim naporima“, navodi se u saopštenju.

Neimenovani zvaničnik Jelisejske palate odbio je da precizira šta bi isporuke mogle da uključuju, prenosi Rojters.

U svom razgovoru sa Zelenskim, Makron je istakao svoju podršku primirju tokom Olimpijskih igara u Parizu ovog leta, što bi podrazumevalo da, kako se navodi, Rusija "prekine svoje operacije" i da se preduzmu "sve korisne diplomatske inicijative" za otvaranje pregovora, navodi se u saopštenju francuskog predsedništva.

17:50

Nove sankcije američkog državnog trezora protiv Rusije

Američki državni trezor saopštio je danas da su uvedene sankcije protiv jednog ruskog državljanina i tri kompanije koje, kako je navedeno, pokušavaju da izbegnu sankcije SAD kroz šemu za "odmrzavanje" više od 1,5 milijardi dolara koji pripadaju ruskom tajkunu Olegu Deripaski. Deripaska, koji je u aprilu 2018. godine i sam stavljen na listu američkih sankcija, razgranao je trgovinu metalima nakon nestanka SSSR i zaradio bogatstvo kupovinom udela u fabrikama aluminijuma, prenosi Rojters. Forbs je njegovo ovogodišnje bogatstvo procenio na 2,8 milijardi dolara.

Trezor SAD je saopštio da je Deripaska u junu 2023. godine koordinisao aktivnosti sa ruskim državljaninom Dmitrijem Beloglazovim, vlasnikom ruske firme za finansijski konslating "Titul d.o.o.", s ciljem da se prodaju Deripaskine zamrznute akcije jednoj u evropskoj kompaniji.

U roku od nekoliko nedelja od toga, osnovana je ruska kompanija za finansijske usluge Akcionernoje "Obščestvo Iliadis" kao podružnica "Titul", a početkom 2024. godine kompanija "Iliadis" je preuzela rusku investiciju holding kompanije "Rasperia Trading Limited", koja drži Deripaskine zamrznute akcije.

Trezor je saopštio da su sankcije uvedene Beloglazovu i firmama "Titul" i "Iliadis" zbog operacija u sektoru finansijskih usluga, a "Rasperia" je sankcionisana zbog toga što je bila u vlasništvu ili pod kontrolom, ili je delovala u ime "Ilijadisa".

17:49

Ruski PVO sistemi uništili su oko 17 časova ukrajinsku bespilotnu letelicu iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Minsitarstvo odbrane Rusije.
 

14:35

Ukrajinski mediji: Pretnja od upotrebe avijacionog oružja

14:33

Uništen još jedan ukrajinski dron

Ruski sistemi PVO uništili su još jedan ukrajinski dron iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: