Svet 1

13.05.2024.

13:51

Pretvoreno je u pepeo; Rusi gomilaju vojsku i ovo je plan; "Stravično je"

Ukrajinska vojska javlja da se i dalje vode teške borbe u rusko-ukrajinskoj pograničnoj oblasti kod Harkova. Iako je Putin otpustio svog ministra obrane, ruska ofanziva je i dalje u punom jeku.

Izvor: Dojče vele

Pretvoreno je u pepeo; Rusi gomilaju vojsku i ovo je plan; "Stravično je"
Profimedia

Podeli:

U Vovčansku gore stambene zgrade. Gradić sa 17.000 stanovnika nalazi se severno od Harkova, na ukrajinsko-ruskoj granici. Od petka su ruske trupe prešle granicu i napale grad. Analitičari nezavisne ukrajinske internet stranice "Deep State" navode da su do sada osvojili šest sela.

"Ova dva dana i noći su strašni. Neka nas Bog čuva. Čovek legne i zapita se hoće li za sat vremena biti ubijen", kaže Valentina Hrevnova novinarima agencije AP.

Uprkos svemu tome ova 75-godišnjakinja želi da ostane u Vovčansku: "Stravično je, ali što da se radi. Nadam se da Rusima neće poći za rukom da stignu dovde." "Ostanite živi", kaže njena komšinica koja napušta svoju kuću. Njoj pomaže ukrajinska policija da ode negde gde je sigurnije.

Analitičari portala "Deep State" smatraju da se situacija pogoršava. Vojni stručnjak Oleksandr Musienko kaže da Rusija dovlači sve brojnije snage na to područje, prisiljavajući Ukrajinu da takođe pošalje svoje trupe u regiju: “Činjenica je da će ukrajinska vojska najverovatnije pregrupisati jedinice jedinice u regionu Donjeck."

On dodaje kako je čak moguće da će se ukrajinska vojska morati povući iz regiona Donjeck "ako situacija na severu i severoistoku eskalira i zaoštri se".

U isto vreme iz Rusije stiže vest da u novoj Putinovoj vladi neće više biti mesta za Sergeja Šojgua koji je bio ruski ministar odbrane od 2012. Malo je verovatno da će to uticati na ruska bojna delovanja u harkovskom području, naročito ako se zna da je Putin zadržao šefa glavnog štaba Valerija Gerasimova.

Računica koja stoji iza ruskog napada

Prema brojnim analitičarima, ruska računica koja stoji iza ovih ofanzivnih delovanja sastoji se upravo u tome da prisili Ukrajinu na pregrupisanje trupa. Pritom, ruska ofanziva nije neočekivana. Prethodnih sedmica Rusija je nagomilala vojsku u pograničnom području. Ipak, Ukrajina je očekivala da će ruska ofanziva uslediti kasnije.

Očigledno Rusija koristi slabosti ukrajinske vojske, kojoj nedostaju municija i ljudstvo. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski kaže da ukrajinske snage nisu samo na tom području pod pritiskom: "Situacija u regionu Donjecka ostaje posebno napeta, pre svega u smeru Pokrovska. Tamo se dnevno odvija više od 30 borbenih delovanja. Situacija je ekstremno teška. Naravno, mi pazimo i na ostale smerove naše odbrambene operacije."

Više od 4000 ljudi evakuisano iz Harkovske oblasti

Iz Harkovske oblasti ukrajinske vlasti su, po vlastitim podacima, prebacile 4.000 stanovnika na sigurnije lokacije. Među njima je i 82-godišnja Tatjana Vasiljivna iz Vovčanska. Prebačena je u Harkov, drugi po veličini grad u Ukrajini.

"Rakete ili bombe su udarile odjednom u pet ili šest kuća", kaže ona. "Moja kuća je gorela, a moj muž je ležao pod ruševinama i nije reagovao. Sada me prebacuju u Harkov. Nemam više pasoš. Više ništa nemam."

Predsednik Ukrajine je posle ovih teških napada kritikovao spore isporuke oružja sa Zapada. U jednoj videoporuci Zelenski je rekao da pomažu samo stvarne isporuke oružja, a ne njihova najava.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Upozoravam vas – nastaće kolaps"

Američka ministarka finansija Dženet Jelen upozorava bankare i tehnološke rukovodice da korišćenje veštačke inteligencije (AI) u oblasti finansija pored nespornih koristi donosi i značane rizike, navodi se u pripremljenim komentarima.

17:44

5.6.2024.

1 d

Društvo

Evropa gori: Srbija je sledeća

Početak juna doneo je prvi toplotni talas istočnom Mediteranu i vrela vazdušna masa zahvatila je Grčku, Tursku, Kipar. Od danas se ova vrela vazdušna masa kreće i prema našem području.

12:43

6.6.2024.

22 h

Podeli: