Svet 1

11.05.2024.

22:41

Protest u Tbilisiju: Oko 50.000 demonstranata na ulicama

Oko 50.000 demonstranata je marširalo je danas ulicama gruzijske prestonice protestujući protiv Zakona o transparentnosti stranog uticaja, poznatog kao zakona o "stranim agentima".

Izvor: Tanjug

Protest u Tbilisiju: Oko 50.000 demonstranata na ulicama
Tanjug/AP Photo/Zurab Tsertsvadze

Podeli:

Kako tvrde inspirisan je sličnim zakonom koji je u Rusiji korišćen za suzbijanje neslaganja sa vladajućom politikom.

Skup je usledio dan nakon što je gruzijski premijer Irakli Kobahidze rekao da će vlada nastaviti proceduru usvajanja zakona uprkos protivljenju, kako je rekao, "zavedenih" mladih koji osećaju ogorčenost prema Rusiji.

Učesnici "Marša Evrope", koji je krenuo sa tri prestoničke lokacije, stigli su na Trg Evrope, gde je večeras počeo protest na kojem je intonirana himna Gruzije, javio je gruzijski portal Interpres. Okupljeni su nosili zastave Gruzije i Evropske unije, kao i transparente sa natpisima "Snaga je u jedinstvu, snaga je u Evropi", "Da Evropi, ne ruskom zakonu".

Tokom marša, u više ulica Tbilisija blokiran je saobraćaj.

Bivši premijer i lider gruzijske vladajuće partije "Gruzijski san", koja je predlagač zakona, Irakli Garibašvili, poručio je da je služenje interesima strane države izdaja interesa Gruzije.

"Nije važno u kojoj ste državi agent, da li je u pitanju Rusija, Amerika, Afrika ili Azija - nije važno, agent je agent. Radnja agenta je kažnjiva, to je izdaja", naveo je on.

Očekuje se da će gruzijski parlament u ponedeljak započeti debatu o trećem i konačnom čitanju zakona o stranim agentima. 

Prema tom predlogu zakona, organizacije koje primaju više od 20 odsto finansijskih sredstava iz inostranstva morale bi da se registruju kao "agenti stranog uticaja".

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija: Kinezi, nerazumni ste

Veliki sporazum o gasovodu između Rusije i Kine navodno je u zastoju zbog onoga što Moskva smatra "nerazumnim zahtevima Pekinga u pogledu cena i nivoa snabdevanja".

8:35

3.6.2024.

1 d

Podeli: