Svet 22

29.04.2024.

23:38

Rat u Ukrajini – dan 796: Snažni udari; Odesa je "spržena"; Sprema se velika ofanziva?

Rat u Ukrajini – 796. dan.

Izvor: B92.net

Rat u Ukrajini – dan 796: Snažni udari; Odesa je "spržena"; Sprema se velika ofanziva?
EPA-EFE/OLEG PETRASYUK

Podeli:

Izveden raketni napad na Odesu. Raste broj žrtava, a prema poslednjim podacima poginule su četiri osobe.

U gradu Avdejevka u Donjeckoj oblasti, koji su ruske snage zauzele prošlog meseca, otkriveni su sahranjeni civili sa znacima torture, saopštio je Istražni komitet Rusije.

Završeno

23:31

Posmatrači UN: Ostaci balističke rakete proizvedene u Severnoj Koreji pale u Harkov

Ostaci iz rakete koja je 2. januara pala u ukrajinski grad Harkov bili su od severnokorejske balističke rakete serije Hvasong-11, naveli su posmatrači Ujedinjenih nacija u izveštaju dostavljenom Savetu bezbednosti UN u koji je Rojters imao uvid.

23:30

Raste broj žrtava napada na Odesu

U ruskom raketnom napadu na obrazovnu ustanovu u ukrajinskoj crnomorskoj luci Odesa, prema poslednjim podacima, poginule su četiri osobe, a povređeno je 28 osoba.

Regionalni načelnik Oleh Kiper naveo je na Telegramu da je četvoro povređenih u teškom stanju.

Naveo je da je među povređenima dvoje dece i jedna trudnica.

21:51

"Noćna mora": "Vampir" uništava sve pred sobom

20:44

"Ukrajina će izgubiti gradove, ostaće im samo Kijev i Zelenski"

Ruska vojska je preuzela inicijativu i prilično uspešno napreduje u nekoliko pravaca, potiskujući ukrajinske snage.

Ceo tekst pročitajte ovde.

20:26

U granatiranju Odese poginule dve osobe, povređeno 17, dvoje u teškom stanju

U raketnom napadu ruskih trupa na Odesu poginule su dve osobe i pas, a povređeno je 17 ljudi, od kojih je najmanje dvoje u teškom stanju, saopštio je načelnik Regionalne vojne uprave Odese Oleg Kiper. "Ranjenima se pruža sva neophodna pomoć.

Hitne službe nastavljaju rad na licu mesta", napisao je on na Telegramu.

Kako je preneo Ukrinform, ruske snage su noćas granatirale Odesu, pri čemu su oštećene stambene zgrade i civilna infrastruktura.

15:14

Ruska avijacija bacila je vazdušne bombe na položaje Oružanih snaga Ukrajine u Urožajnu.

14:09

Novi brifing Ministarstva odbrane Rusije

- Oružane snage Rusije oslobodile su selo Semjonovka u DNR;

-Jedinice grupe Jug poboljšale su položaj duž linije fronta;

-Jedinice grupe "Zapad" zauzele su povoljnije položaje i porazile položaje tri brigade Oružanih snaga Ukrajine i Nacionalne garde;

-Oružane snage Ukrajine u zoni odgovornosti grupe Jug izgubile oko 395 vojnika;

-Jedinice grupe Centar odbile su 10 kontranapada Oružanih snaga Ukrajine;

-Gubici Oružanih snaga Ukrajine u zoni odgovornosti grupe Centar dostigli su 370 vojnika;

-Ruska protivvazdušna odbrana oborila je 22 bespilotne letelice;

-Grupa "Istok" pogodila je položaje brigade Oružanih snaga Ukrajine i teritorijalne odbrane kod Staromjorskog i Vodjanova u DNR i zauzela povoljnije položaje;

-Ruske oružane snage su pogodile pogon za sklapanje ukrajinskih dronova, kao i ljudstvo i vojnu tehniku Oružanih snaga Ukrajine u 110 regiona.
 

14:08

Nenajavljena poseta

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg doputovao je u Kijev u nenajavljenu posetu, saopštila je alijansa.
 

13:10

Oglasio se Zelenski: Ulažemo sve napore

12:39

Oslobođena Semjonovka

"Jedinice vojne grupacije 'Centar' oslobodile su naselje Semjonovka Donjecke Narodne Republike i porazile formacije 68. pešadijske, 23. i 115. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine, formacije 109. brigade teritorijalne odbrane i formacije plaćenika Legije stranaca u blizini naselja Novoaleksandrovka, Arhangeljskoje, Tarasovka i Zavetnoje DNR," navodi se u saopštenju MO RF.

12:11

Zelenski se nada desetogodišnjoj pomoći od Amerike

SAD i Ukrajina pregovaraju o vojnoj i finansijskoj podršci Kijevu za narednih 10 godina, izjavio je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski tokom video-obraćanja.

Prema njegovoj tvrdnji, pregovori se odvijaju u okviru rada na bilateralnom sporazumu o saradnji u sferi bezbednosti.

11:53

ISW: Rusija želi da razvuče ukrajinske trupe napadom na Harkov

Rusija planira da iskoristi pretnju napadom na Harkov da razvuče ukrajinsku vojsku na širu liniju fronta pre nego što počne ofanzivu na istoku Ukrajine, navodi se u izveštaju Instituta za proučavanje rata (ISW).

Stručnjaci smatraju da neuspeh ruskih brigada da zauzmu Sinkovku, uprkos brojnim masovnim napadima pešadijskih i mehanizovanih jedinica tokom duge ofanzive, dovodi u pitanje njihovu borbenu gotovost, kao i spremnost cele severne grupe.

"ISW i dalje veruje da bi potencijalna buduća ruska ofanziva za zauzimanje Harkova bila izuzetno ambiciozan poduhvat koji bi predstavljao značajne izazove za ruske snage, posebno imajući u vidu da će se ruske snage suočiti sa bolje opremljenim ukrajinskim snagama nakon dolaska američke vojne pomoći", piše u izveštaju.

11:10

Rusi evakuišu više od 10 američkih "trofeja" iz okoline Berdičija

Više od 10 jedinica oštećene ili skoro izgorele opreme Oružanih snaga Ukrajine, uključujući američke tenkove Abrams, biće evakuisano iz okoline Avdejevke, rekao je za TASS savetnik predsednika samoproglašene Donjecke Narodne Republike Igor Kimakovski.

"U okolini Berdičija još nekoliko oštećenih ili skoro izgorelih Abramsa i Bredli čekaju evakuaciju. Tamo ima više od 10 jedinica", rekao je Kimakovski.

11:09

10:48

Ruska osvajanja navela ukrajinsku vojsku na povlačenje

09:36

Obratio se Sirski: Najteže je na ovim oblastima

Oleksandr Sirski rekao je da su se kijevske trupe vratile na nove položaje zapadno od tri sela na istočnom frontu, pošto se situacija na liniji fronta pogoršala.

Sirski je rekao da su "najteže" oblasti zapadno od Marijinke koju je okupirala Rusija i severozapadno od Avdijevke, grada koji su ruske snage zauzele u februaru.
 

08:29

Tenkovski okršaj

Tenkisti iz grupe trupa koja pokriva rusku granicu neprekidno gađaju položaje neprijatelja koji pokušavaju da se ukopaju u blizini Harkova i u pograničnim oblastima, rekao je za RIA Novosti komandant tenkovskog bataljona, prenose RIA novosti. 

"Neprijatelj se približava granici i počinje da se ukopava. Da bismo sprečili neprijatelja da se ukopa, mi gađamo kako ne bi mogao da se učvrsti na ovom mestu", rekao je komandant.

07:59

Ukrajinska GUR: Naši botovi bez razloga uklonjeni sa Telegrama

Ukrajinska vojna obaveštajna agencija (GUR) saopštila je danas da je rukovodstvo društvene mreže Telegram uklonilo zvanične botove GUR na toj platformi, odnosno softvere koji mogu da oponašaju razgovore sa ljudima i prikupljaju informacije.

"Danas, rukovodstvo Telegrama je bez razloga blokiralo brojne zvanične botove koji su se protivili agresiji ruske vojske protiv Ukrajine, uključujući glavnog Obaveštajnog bota", piše u saopštenju GUR na Telegramu, prenosi Rojters.

07:39

Hiljade mrtvih

07:38

Šojgu se obratio vojnicima

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu uputio je telegrame čestitke vojnim jedinicama i formacijama koje su se istakle u specijalnoj vojnoj operaciji, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
 

07:37

Napad je izveden

Posade jurišnih aviona Su-25 sprečile su rotaciju jedinica Oružanih snaga Ukrajine u zoni odgovornosti grupe Jug, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.


"Napad je izveden nevođenim avionskim projektilima po zadatim koordinatama", navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.
 

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: