Svet 0

25.04.2024.

16:41

Švedska šalje vojnike u Letoniju

Švedska će poslati svoje vojnike u Letoniju u sastavu NATO snaga u baltičkim zemljama koje se graniče sa Rusijom i njenim saveznikom Belorusijom, izjavio je švedski premijer Ulf Kristerson.

Izvor: Index.hr

Švedska šalje vojnike u Letoniju
EPA-EFE/YOAN VALAT

Podeli:

"Vlada je jutros donela zvaničnu odluku da zaduži oružane snage da pripreme švedski doprinos smanjenom bataljonu“, rekao je Kristerson na zajedničkoj konferenciji za novinare sa letonskom koleginicom Evikom Silinom.

"Cilj je da ove snage budu operativne od početka sledeće godine", dodao je on.

Doprinos će uključivati oklopna vozila i tenkove leopard, rekao je švedski premijer. Švedska se pridružila Severnoatlantskoj alijansi prošlog meseca, postavši 32. članica nakon decenije neutralnosti, podstaknuta invazijom Rusije na Ukrajinu.

Švedska je već najavila da će poslati smanjeni mehanizovani bataljon u misiju Alijanse u Letoniji. Konačna odluka doneta je nakon ulaska u NATO. Oružane snage Švedske objavile su da bi to moglo biti oko 600 vojnika.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Hitno saopštenje vojske: Preuzeli smo kontrolu

Državna granična služba Azerbejdžana preuzela je danas kontrolu nad četiri sela na granici sa Jermenijom, saopštila je pres služba zamenika premijera Azerbejdžana Šahina Mustafajeva koji je na čelu komisije za razgraničenje.

11:22

24.5.2024.

1 d

Svet

"Čeka nas najgori scenario"

Predsednik i izvršni direktor kompanije JPMorgan Chase Džejmi Dajmon kaže da bi američka privreda mogla da doživi "teško sletanje".

19:36

24.5.2024.

1 d

Podeli: