Svet 2

25.04.2024.

15:56

Si "udara" na NATO iz Srbije?

Kineski vrhovni lider Si Đinping će u maju posetiti "neobičnu trojku": Francusku, Srbiju i Mađarsku, navodi portal Politiko.

Izvor: Politiko

Si "udara" na NATO iz Srbije?
shutterstock,360b

Podeli:

Biće to, kako se ističe, pvo putovanje Sija za pet godina. Poslednji put kada je kineski predsednik posetio Evropu, 2019. godine, svet je bio sasvim drugačije mesto. Do tada pandemija koronavirusa još nije ni počela, a EU je teško mogla da zamisli da će na tlu Evrope početi rat koji vodi najbolji prijatelj Pekinga – Moskva.

Najbolji trenutak za napad na NATO?

Trojica neimenovanih evropskih diplomata izjavila su za "China Watcher" kako postoji bojazan da bi Pariz mogao biti upleten u plan Si Đinpinga da ovo putovanje iskoristi i zauzme jasniji ton suprotstavljanja NATO, posebno kada bude otišao u Beograd 7. maja.

Tada se, podseća se u tekstu, obeležava 25 godina od američkog bombardovanja kineske ambasade u Beogradu. Vašington je to nazvao nesrećom, dok je NATO izvodio vazdušne udare 1999. godine.

Podseća se i da je, tokom Sijeve državne posete Srbiji 2016. godine, njegova prva stanica bila odlazak na lokaciju ambasade, gde je odao počast žrtvama.

Kineska državna novinska agencija Sinhua pisala je tada kako je "varvarske raketne napade na kinesku ambasadu u Jugoslaviji, tokom drskih bombardovanja, izvršio NATO, predvođen SAD".

Za sada, Kina pravi pažljivu ravnotežu. Što se tiče nastojanja Ukrajine da se učlani u NATO, Peking se uzdržao od pominjanja imena NATO, rekavši samo da blokovski "mentalitet" nije relevantan u današnjem svetu i da "bezbednosne brige svih strana", znači i ruske strane, treba uzeti u obzir.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

19 h

Podeli: