Svet 0

24.04.2024.

10:14

U Fukušimi došlo do nestanka struje, obustavljeno ispuštanje prečišćene vode

U japanskoj nuklearnoj elektrani Fukušima Daiči danas je došlo do nestanka struje zbog problema sa elektroenergetskim sistemom, a ispuštanje prečišćene radioaktivne vode u okean je obustavljeno.

Izvor: Tanjug

U Fukušimi došlo do nestanka struje, obustavljeno ispuštanje prečišćene vode
Tanjug/Kyodo News via AP, File

Podeli:

Kako je saopštio operater nuklearke, kompanija TEPCO, trenutno se radi na utvrdjivanju situacije, a zvaničnici Medjunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) potvrdili su da će u toku dana proveriti da li postoji problem sa opremom.

U prostorijama nuklearke dogodila se nezgoda u kojoj je povredjen radnik, nakon čega je kolima Hitne pomoći prevezen u bolnicu.

Radnik od 50 godina je zadobio opekotine desne ruke od struje tokom rada, rečeno je iz Vatrogasne službe, a TEPCO istražuje da li je nezgoda povezana sa nestankom struje, prenosi japanski TUF.

Ove fiskalne godine TEPCO planira da ispusti 54.600 tona prečišćene vode, šest puta do oktobra ove godine i jednom u martu sledece godine.

Zemljotres i cunami pogodili su delove severoistočne obale Japana 11. marta 2011. godine, kada je poginulo oko 20.000 ljudi.

Cunami viši od 15 metara udario je u obalsku nuklearnu elektranu Fukušima, uništivši njene sisteme za napajanje i hladjenje i izazvavši kvarove u tri od šest reaktora.

Oštećenje nuklearke dovelo je do povećanog nivoa radijacije u okolini, zbog čega je više od 160.000 ljudi napustilo svoje domove, a oko 20.000 još ne može da se vrati zbog radijacije.

Radovi na uklanjanju visoko radioaktivnih ostataka rastopljenog goriva u nuklearki još nisu počeli, a očekuje se da ce ti radovi trajati decenijama.

Operater Fukušime kompanija TEPKO počela je u avgustu prošle godine da ispušta prečišcenu radioaktivnu vodu u Tihi okean, a taj proces će, kako je kompanija saopštila, trajati oko 30 godina.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: