Svet 34

23.04.2024.

14:28

"Iskanderi" su već postavljeni? Putin odabrao metu

Rusija je navodno razmestila svoje taktičke nuklearne raketne sisteme Iskander-M na granicu sa Finskom.

Izvor: Blic.rs

"Iskanderi" su već postavljeni? Putin odabrao metu
Profimedia

Podeli:

Izvori iz Ministarstva odbrane Rusije rekli su za “Izvestiju” da je raspoređivanje izvršeno u Kareliji, regionu koji se graniči sa Finskom, preneo je Blic.

Sistemi Iskander-M, sposobni za ispaljivanje i krstarećih i balističkih raketa - uključujući one opremljene nuklearnim bojevim glavama - deo su novoformirane raketne brigade unutar Lenjingradske vojne oblasti, koja je nedavno ponovo uspostavljena.

Ovaj strateški potez odražava rastuće tenzije između Rusije i zemalja NATO-a nakon što je Finska prešla sa neutralnog statusa na punopravno članstvo u NATO-u.

Reformacija Lenjingradske vojne oblasti i uključivanje 11. i 14. armijskog korpusa, stacioniranih u Kalinjingradu i Murmanskoj oblasti respektivno, naglašavaju rusku spremnost za dugoročni sukob sa NATO-om.

Admiral Vladimir Valuev, bivši komandant Baltičke flote, naglasio je da je ovo vojno restrukturiranje direktni odgovor na prošireni otisak NATO-a, koji se sada proteže dodatnih 1300 kilometara duž ruske granice zbog pristupanja Finske.

Sistemi "iskander" mogu da ispaljuju krstareće i balističke rakete na ukrajinsku civilnu infrastrukturu - rekao je Vadim Skibicki, zamenik načelnika ukrajinskog GUR-a, na brifingu za medije u nedelju u Kijevu.

Ruske snage često su koristile projektile "iskander" u napadima na ukrajinske ciljeve, a reč je o taktičkom naoružanju koje može da lansira nuklearne bojeve glave.

Zapadni stručnjaci ranije su izneli spekulacije da bi Moskva mogla da koristi upravo raketni sistem 9K720 „iskander", koji NATO vodi pod oznakom SS-26, ako odluči da posegne za nuklearnim arsenalom.

Ponovno uspostavljanje Lenjingradske vojne oblasti, prvobitno raspuštene tokom vojnih reformi početkom 2010-ih, signalizira strategiju Kremlja spremnu za širi sukob sa NATO-om, prema februarskom izveštaju Instituta za proučavanje rata (ISW).

Ovaj strateški potez deli ruski zapadni vojni fokus, sa Moskovskom vojnom oblašću koja nadgleda granicu sa Ukrajinom i Poljskom, i Lenjingradskom oblašću koja se fokusira na severoistočnu granicu NATO-a.

Analitičari u ISW sugerišu da ova reorganizacija omogućava Rusiji da bolje upravlja svojim vojnim angažmanima u Ukrajini dok održava strateški stav protiv NATO-a, stav koji je pojačan nedavnim članstvom Finske i Švedske u NATO-u.

Podeli:

34 Komentari

Možda vas zanima

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

12 h

Podeli: