Svet 10

23.04.2024.

17:27

Kreće lov na Ukrajince

Ukrajina je do daljeg ukinula konzularne usluge za vojno sposobne muške državljane Ukrajine koji žive u inostranstvu, osim za one za koje postoji potreba da se vrate u Ukrajinu.

Izvor: Tanjug

Kreće lov na Ukrajince
Tanjug/AP Photo/Dmitri Lovetsky

Podeli:

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine nije komentarisalo meru, koja kako izgleda, ima za cilj povećanje broja regruta za rat protiv Rusije, prenosi Rojters.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba izjavio je da će ukrajinska vlada uskoro izneti objašnjenje vezano za konzularne usluge za vojno sposobne muškarce u inostranstvu.

"Boravak u inostranstvu ne oslobadja gradjanina njegovih obaveza prema otadžbini", istakao je Kuleba u objavi na mreži X.
Kako prenosi Unian, Kuleba je dodao da je zaštita prava i interesa ukrajinskih gradjana u inostranstvu uvek bila i ostaje prioritet Ministarstva spoljnih poslova, ali da sada to izgleda tako da je vojno sposobna osoba otišla u inostranstvo, pokazala svojoj državi da je se pitanje opstanka ne tiče, a onda dolazi i želi da dobije usluge od države.

"Ako ti ljudi misle da se neko tamo, daleko na frontu, bori i daje život za ovu državu, a da neko sedeti u inostranstvu, a u isto vreme dobijati usluge od ove države, onda to tako ne ide", naveo je on.
 

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: