Svet 6

22.04.2024.

12:24

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

Izvor: Tanjug

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...
EPA-EFE/JEON HEON-KYUN / POOL

Podeli:

U vežbama, u kojima će se pridružiti Francuska i Australija, učestvovaće ukupno 16.700 vojnika iz Filipina i Sjedinjenih Američkih Država, a zvaničnici SAD i Filipina su istakli da vežbe nisu usmerene protiv neke treće strane, već na poboljšanje saradnje između dve zemlje, prenosi Rojters.

Prošle godine su održane najveće vežbe Balikatan, sa 17.600 vojnika, od njihovog početka 1991. godine.

Kina, prema mapi iz 1947. godine na kojoj je nacrtana "linija od devet crtica", polaže pravo na najveći deo Južnog kineskog mora preko koga se ostvari trgovina na godišnjem nivou u vrednosti većoj od tri biliona dolara, a u koji spadaju i Parcelska i Spretli ostrva, na koja polaže pravo i kineski region Tajvan.

Kritičari Kine napominju da je njena "linija od devet crtica" neodređena, jer nema tačne koordinate, kao i da nije jasno da li ona polaže pravo samo na teritoriju omeđenu tom linijom ili i na vodu.

Na toj teritoriji koju je Kina označila kao svoju nalazi se i plićak Skarboro, na 160 kilometara od Filipina i 800 od Kine, na koji polažu pravo obe te države, piše BBC.

One su ušle u sukob na moru kod tog plićaka 2012. godine.

Stalni arbitražni sud u Hagu je 2016. godine presudio da Kina nema pravo na spornu teritoriju, ali je Kina odbacila tu presudu i izgradila više vojnih ustanova na toj teritoriji.

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: