Svet 5

22.04.2024.

14:26

Razorni udarac na ceo sistem: "Rat" Kine i Amerike je počeo

Kristofer Rej je održao predavanje o različitim uočenim pretnjama u digitalnom prostoru.

Izvor: Tportal.hr

Razorni udarac na ceo sistem: "Rat" Kine i Amerike je počeo
EPA-EFE/MARK R. CRISTINO

Podeli:

Hakeri koje zapošljava kineska vlada neprestano pokušavaju da provale u kompjuterske sisteme američkih postrojenja za prečišćavanje vode i električnih mreža kako bi se "pozicionirali da izazovu paniku", navodi se u alarmantnom novom upozorenju direktora FBI Kristofera Reja.

S obzirom na uspeh kineskog programa Volt Tiphoon za infiltriranje u američku infrastrukturu od 2021. godine, to je nešto na šta treba obratiti pažnju, piše Gizmodo.

Rej tvrdi da je Narodna Republika Kina (NRK) posvetila ogromna sredstva za ofanzivni sajber program koji je "veći od svih sličnih programa drugih velikih zemalja zajedno".

Direktor FBI, koji je to komentarisao tokom govora na Univerzitetu Vanderbilt u Tenesiju u četvrtak, rekao je da je hakovanje imalo za cilj da "kineskoj vladi pruži priliku da udari u pravo vreme razornim udarcem".

"NR Kina je jasno stavila do znanja da u svom pokušaju da dominira svetskom scenom cilja svaki sektor našeg društva kao potencijalnu metu. Njihov plan je da zadaju niske udarce civilnoj infrastrukturi sa ciljem da izazovu paniku i slome američku volju za otporom“, rekao je Rej tokom razgovora u četvrtak, koji je prenošen uživo na Jutjubu.

Rej se uglavnom fokusirao na kinesku pretnju kritičnoj infrastrukturi, ali je govorio i o TikToku, platformi koju SAD prete da će zabraniti.

"Kineska vlada ima mogućnost da iskoristi TikTok prikupljanje podataka o milionima i milionima i milionima korisnika", rekao je Rej u četvrtak. "Zato razmislite o tome koliko želite da otkrijete kineskim obaveštajcima, jer oni imaju mogućnost da koriste te prikupljene podatke za različite vrste operacija."

Rej insistira da pretnja više nije samo dugoročna briga, već nešto što bi moglo da postane stvarnost do 2027, s obzirom na nedavnu procenu Kancelarije direktora nacionalne obaveštajne službe da bi Kina mogla da napadne Tajvan pre kraja decenije.

'2027. nije daleko, rekao je Rej. "U stvarnosti, nije ni iza ugla. Neke od posledica već danas osećamo. U vladi, u celoj vladi, gledamo na budžete za 2024, koji se sada pišu, kao na odrednice koje resurse ćemo imati na raspolaganju da se suprotstavimo Kini 2027. godine."

Ovo, zaključuje izvor, otkriva zašto Rej pokrenuo uzbunu, bilo da verujete u eventualni rat između Kine i SAD ili ne. Budžeti se dogovaraju nekoliko godina unapred, što znači da obaveštajne službe i agencije za sprovođenje zakona žele da upozore javnost na potencijalne buduće bezbednosne pretnje.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

10 h

Podeli: