Svet 0

22.04.2024.

10:30

Kina pravi novu, veliku vojsku: Sledi rat?

Kineski vrhovni vođa Si Đinping naredio je najveću reorganizaciju nacionalne vojske od 2015. godine, uključujući veliku reviziju odeljenja za sajber ratovanje.

Izvor: Jutarnji.hr

Kina pravi novu, veliku vojsku: Sledi rat?
EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

Podeli:

Kina će tako ugasiti Strateške snage za podršku, ogranak koji je stvoren pre skoro devet godina da bi se ujedinili i lakše koordinirali vojni napori u svemiru, sajber prostoru i političkom i elektronskom ratu, objavila je državna novinska agencija Sinhua.

Umesto toga, Si je pozvao na stvaranje potpuno novog ogranka vojske pod nazivom Snage za informativnu podršku. Sva vojna odeljenja odgovorna za svemirski i sajber rat, a koja su prethodno bila pod komandom Strateških snaga za podršku, biće ojačana i integrisana.

Svemirske snage su i dalje u relativno apstraktnoj poziciji, baš kao i njeni potencijalni rivali u američkoj vojsci, ali se početne pozicije očigledno već zauzimaju.

Ovo restrukturiranje je deo tekuće borbe za primat i globalni uticaj između druge najveće ekonomije na svetu i Sjedinjenih Američkih Država. I dok je svemir i dalje prilično apstraktno bojno polje, sajber rat se pojavljuje kao ključno bojno polje danas i u bliskoj budućnosti.

SAD, Velika Britanija i Novi Zeland su nedavno više puta optuživali Kinu da sponzoriše zlonamerne aktivnosti hakera koji ciljaju na demokratske institucije i procese. Si je naglasio da će nova grana vojske "pružiti ključnu podršku u koordinaciji stvaranja i korišćenja sajber prostora i informacionih sistema".

Li Vej, politički komesar koji je bio zadužen za sada ugašene Strateške snage za podršku, preuzeće identičnu ulogu u novostvorenom vojnom sektoru. Li je, naravno, krotko obećao da će "odlučno poštovati" uputstva Si Đinpinga. Novi vojni komandant Snaga za informativnu podršku je Bi Ji, objavila je državna televizija CCTV.

U praktičnom smislu, promene imaju za cilj bolje prilagođavanje kineske vojske "informatizaciji" savremenog ratišta, objasnio je za Japan tajms Cao Veidong, penzionisani istraživač sa Mornaričke akademije PLA. Restrukturiranje ovih vojnih grana trebalo bi da dovede do boljeg raspoređivanja i ciljanja satelitskih sistema, sajber sposobnosti i alata za elektronsko ratovanje, kaže Cao.

Bivši komandant Strateških snaga za podršku Ju Kiansheng je, inače, nestao iz vidokruga javnosti i niko nije imao pojma gde se nalazi. Njegov nestanak, kako se spekuliše, deo je velikog preokreta u kineskom vojnom vrhu tokom prošle godine. I iako se Ju pojavio nedavno, nije poznato da li će ponovo imati istaknutu ulogu u vojsci i šta bi to na kraju moglo biti.

Njegov i slični nestanci istaknutih vojnih ličnosti, kao i ova najnovija reorganizacija, samo su nastavak Sijeve sveobuhvatne čistke vojnog establišmenta. Američki obaveštajni zvaničnici veruju da su ovi potezi uglavnom napravljeni kao odgovor na otkrivanje endemske korupcije u vojsci. To uključuje raketne snage, granu koja upravlja rastućim nuklearnim arsenalom Kine.

Ministar odbrane Li Šangfu je takođe smenjen u čistki, bez objašnjenja, u oktobru prošle godine, a tu funkciju je u decembru preuzeo mornarički veteran Dong Jun.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: