Svet 3

22.04.2024.

13:48

Dramatično upozorenje Budanova: Krajem maja...

Ukrajina će se u bliskoj budućnosti suočiti sa “teškom“, ali “ne i katastrofalnom“ situacijom na frontu, počevši od sredine maja, rekao je šef ukrajinske vojne obaveštajne službe Kirilo Budanov.

Izvor: B92.net

Dramatično upozorenje Budanova: Krajem maja...
Profimedia/AFP PHOTO/VICTOR PINCHUK FOUNDATION

Podeli:

Usred kašnjenja američke pomoći i intenziviranja ruskih napada, Kijev je ušao u, kako neki nazivaju, najtežu fazu punog rata od početka 2022.

"Očekuje nas teška situacija u bliskoj budućnosti. Ali neće biti katastrofalna, da se razumemo", rekao je Budanov za BBC 19. aprila, nekoliko dana pre nego što je Predstavnički dom SAD odobrio dodatnu pomoć Ukrajini.

"Neće biti Armagedona, kako mnogi pričaju... Nećemo sada o tome, ali biće težak period. Sredina maja, početak juna", naveo je Budanov.

Kijev independent podseća da je predsednik Voladimir Zelenski rekao da bi Rusija mogla da pokrene veliku ofanzivu krajem maja ili u junu, što se poklapa sa rečima Budanova.

Govoreći o tome kako su se ruske snage promenile od početka rata, Budanov je priznao da moskovska pešadija sada ima bolju opremu nego ranije.

"Što se tiče kvaliteta osoblja - oni koji su učestvovali u prvoj fazi potpune invazije 2022. godine bili su pravi profesionalci, izvođači sa borbenim iskustvom. Ali od tada skoro niko od njih nije ostao. Rusija se bori mobilisanim snagama", naveo je Budanov.

Prema njegovim rečima, ruski moral se popravio nakon njihovog zauzimanja Avdejevke, "ali ovo je bio privremeni fenomen".

Nakon osvajanja AvdEjevke, ključnog grada na liniji fronta u Donjeckoj oblasti, Rusija je počela da fokusira svoje napore na Časiv Jar, grad zapadno od okupiranog Bahmuta.

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Oleksandar Sirski rekao je 13. aprila da se situacija na istočnom frontu Ukrajine "značajno pogoršala poslednjih dana".

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: