Svet 11

22.04.2024.

10:16

Na ivici direktnog sukoba? "To može da izazove katastrofalne posledice"

Zapad balansira na ivici direktnog vojnog sukoba nuklearnih sila zbog podrške Ukrajini, a to može izazvati katastrofalne posledice, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Izvor: Sputnjik

Na ivici direktnog sukoba? "To može da izazove katastrofalne posledice"
Profimedia

Podeli:

Prema njegovim rečima, posebnu zabrinutost izaziva činjenica da upravo "trojka" zapadnih nuklearnih sila spada u ključne sponzore Kijeva.

"Moskva u tome vidi ozbiljne strateške rizike, koji vode povećanju nivoa nuklearne opasnosti", dodao je ministar u video poruci učesnicima Moskovske konferencije za neproliferaciju nuklearnog oružja.

Lavrov je naglasio da je u svetu trenutno primetna kriza sistema kontrole nad naoružanjem, razoružanjem i neraspoređivanjem nuklearnog oružja, koja odražava duboku degradiranost u oblasti međunarodne bezbednosti bez presedana.

"Rusija je spremna da se vrati pitanju ratifikacije Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testiranja, čim to uradi Vašington", poručio je šef ruske diplomatije.

Kolektivni Zapad, na čelu sa SAD, promoviše "otvoreno prevarantske šeme" kako bi postigao prednost na račun novih ograničenja nuklearnog arsenala protivnika, ocenio je Lavrov.

"Ne postoji osnov za dijalog sa Sjedinjenim Američkim Državama na temu strateške stabilnosti u uslovima totalnog globalnog rata protiv Rusije, ova tematika se ne može veštački izolovati iz opšteg međunarodnog segmenta", zaključio je ruski diplomata.

Podeli:

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

1 d

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

1 d

Podeli: